Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Mládež / Zajímavosti

Mohou šachy přispět k rozvoji vašeho potomka?

Nebudeme vás napínat – ano, královská hra může mít velký přínos pro rozvoj dítěte. Bylo provedeno množství studií, které prokazují, že pokud děti hrají šachy, mají lepší výsledky nejen třeba v matematice, ale také i v oblasti verbálně-logické.

Cílem kontaktu dítěte se šachovými figurkami není mít z něj za každou cenu šachového mistra, ale spíše podpořit rozvoj celé řady dovedností. Šachy pomáhají dětem rozvíjet hlavně analytické schopnosti, a to se v životě může náramně hodit. 

Obecně lze říci, že pokud dítě hraje šachy, tak se u něj rozvíjí:

Koncentrace pozornosti – dítě je motivováno k pozornému sledování šachovnice. Pokud v pozornosti poleví, může rychle prohrát.

Vizuální představivost – dítě si představuje pohyb figur pro další tahy jak svoje, tak soupeřovy.

Paměť a myšlení – analýza situace, odhadování možného vývoje (posun od konkrétního k abstraktním formám myšlení).

Plánování – dítě se posouvá od cíle “sebrat soupeři figurku” k časově vzdálenějším cílům jako “dát mat” a později “získat lepší pozici”.

Flexibilita – dítě musí reagovat pružně na vzniklou situaci a měnit přístup, pokud je to třeba. Učí nacházet vlastní řešení problémů.

Motivace a umění prohrávat – největšího zlepšení lze dosáhnout pečlivou analýzou vlastních partií a poučením se z vlastních chyb. Dokáže-li své chyby sportovně přijmout, může z nich výrazně těžit. 

Slušné jednání a úcta k druhým – šachy jsou nejen královská, ale i gentlemanská hra. Soupeři si podávají ruce před i po zápasem a v průběhu partie se nesmí navzájem vyrušovat.

Jak vidíte, šachy pomohou vašemu dítěti v rozvoji řady dovedností užitečných pro život. V České Třebové máme šachový kroužek, kde si to váš potomek může vyzkoušet.

Tento článek vyšel i červnovém vydání českotřebovského zpravodaje.

Leave A Comment