Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Co se děje v klubu / Turnaje

Jaké bylo Mistrovství ČR juniorů a juniorek v rapid šachu v České Třebové?

O víkendu 19. a 20. 9. 2020 se v České Třebové uskutečnilo Mistrovství České republiky mládeže v rapidu. Pro šachový klub v České Třebové to byl první velký turnaj po mnoha letech, a proto organizátoři pracovali na plné obrátky, aby mistrovství bylo precizně připraveno, a to i navzdory problematické situaci kolem koronaviru. Jak to celé probíhalo?

Česká Třebová má velmi dobrou dopravní dostupnost a taktéž zázemí, které nám poskytla Vyšší dopravní akademie, bylo skvělé (hrálo, spalo a jedlo se na jednom místě). Turnaj se konal pod záštitou krajského radního pro školství pana Bohumila Bernáška.

V sobotu ráno se po krátkém zahájení více než 80 hráčů a hráček pustilo do hry. Ve hře byly přebornické tituly v kategoriích 16-20 let. 

Bezproblémový průběh

Co se týče průběhu turnaje, nelze než pochválit skvělý tým rozhodčích vedený zkušenou Katkou Šimáčkovou. Nezaznamenali jsme jediný problém a kola začínala vždy na čas. Na prvních 20 šachovnicích jsme díky zápůjčce šachového svazu měli i online přenosy. 

Turnaj byl velmi vyrovnaný. O tom svědčí i fakt, že mezi 1. a 10. v celkovém pořadí bylo pouhých 0,5 bodu (!).

Jaké bylo finální pořadí a kdo získal tituly?

  • D16 – Martina Šťastná
  • D18 – Karin Němcová
  • D20 – Karin Němcová
  • H16 – Rudolf Jun
  • H18 – Tomáš Ludvík
  • H20 – Tomáš Ludvík

Nejlepším družstvem byly Polabiny A. Celkové výsledky jsou dostupné, jako vždy, na webu chess-results.com

Fotky a krátká videa z turnaje jsou dostupná v této složce.

Na závěr ještě krátké shrnutí od hlavního organizátora a předsedy třebovského šachového oddílu Ivo Praxe: „Pro šachový klub v České Třebové to byla první velká akce po velmi dlouhé době, a proto jsme byli trochu nervózní. Nicméně vše se povedlo a lví podíl na tom má Martin Šmajzr a Katka Šimáčková se svým týmem, který nám pomáhal a radil tak, aby celá akce proběhla bez problémů. Co se týče samotného turnaje, mezi hráči se nevyskytl jediný problém. Všichni nastupovali včas a na šachovnicích se častokrát bojovalo až do králů. Osobně mne velmi zaujalo, jak jsou junioři schopní hrát kvalitní šachy i s pár sekundami na hodinách. Rád bych poděkoval šachovému svazu za možnost pořádat takovou akci a také  Pardubickému kraji za finanční podporu.“ 

Velmi nás těší, že se v České Třebové podařilo uspořádat takovýto velký turnaj, a věříme, že další budou následovat.

K turnaji jsme natočili i krátké shrnující video, které si můžete pustit ZDE.

Leave A Comment