Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Co se děje v klubu / Mládež

Online tréninky šachového klubu

Ačkoli nám současná situace nedovoluje scházet se osobně, rozhodně jsme vše nevzdali a nečekáme, až opatření skončí. Naopak – tréninky jsme přesunuli do online prostředí.

Tréninky se konají 1x týdně a za klub se toho ujmul Jan Jiroušek. Pojďme se podívat, co se všechno děje.

Jak to celé probíhá?

Vyuka je rozdělena pro začátečníky a pokročilé. Lekce probíhají pod vedením přes aplikaci zvanou Discord (obdoba skype). Hlavní výhodou je, že se dá sdílet obrazovka a výuka probíhá výrazně živěji než např. pouze posíláním e-mailů (což jsme již také zkoušeli).

V první hodině, která se uskutečnila na konci října a účastnilo se jí 8 žáků, jsme probírali:

  • Začátečníci – učebnicové maty a základní zásady zahájení.
  • Pokročilí – hlavně taktika. Na serveru chess.com spustil lektor vždy na 15-20 sekund úlohu a okomentoval, čeho si všímat. Pak ji žáci řešili.

Ve druhé lekci se mohou děti těšit na simultánku, kdy si zahrají s lektorem (na serveru lichess.org) a nejzajímavější partie se bude probírat na další hodině.

Opakování matkou moudrosti

Po každé hodině přijde všem malým šachistům do emailu shrnutí včetně studijního materiálu na týden (diagramy, videa nebo užitečné články).

Za klub bychom chtěli poděkovat Honzovi Jirouškovi, že se ujmul role lektora v online prostředí. Je to krok správným směrem a našim žákům umožní se dále zlepšovat v šachu i za situace, kdy se nemůžeme setkávat osobně.

Leave A Comment