Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Zajímavosti

Dámský gambit

Filmů a seriálů s šachovou tématikou není nikdy dost. Jsme rádi, že Netflix natočil Dámský gambit. Tento seriál ukazuje šachovou a životní cestu super talentované Beth Harmon, která v šachách sbírá jeden úspěch za druhým. Nemá to ale jednoduché.

Dámský gambit je šachově velmi přesný a věnuje se ženské otázce

Po šachové stránce je Dámský gambit velmi přesný. Šachovou část seriálu konzultoval dokonce ex-mistr světa Garry Kasparov. Veškeré šachové scény jsou tak velmi přesné, jsou z konkrétních partií a mají šachovou hodnotu (ne jak v běžném filmu, kde když se objeví šachy, tak herci tahají pěsci dozadu). Na Youtube vznikají videa, která se detailně zabývají šachovou stránkou.

Seriál otevřeně adresuje otázku žen v šachu. Mezi světovou špičkou je velmi málo žen (až na čestné vyjímky). Proč tomu tak je? Podle Jennifer Shahade (dvojnásobná mistryně USA) argumentuje, že je to tím, že jednak dívky nejsou k šachu vedeny, ale také tím, že kolem 12-13 let začínají mít jiné zájmy. Každopádně seriál rozvířil stojaté vody.

Dramatický příběh

Hrdinka seriálu, Beth Harmon, má velmi dramatický život a šachy jsou pro ni často únikem od reality. Seriál velmi pěkně mapuje její životní a šachovou cestu, která začíná v sirotčinci a pokračuje až k utkání s těmi nejlepšími hráči (všichni muži). Ukazuje, že dostat se na vrchol v šachu není vůbec nic lehkého a je za tím spousta tvrdé práce.

Seriál určitě doporučujeme. Na ČSFD má dokonce 91%. Je to pěkný a důležitý počin v popularizaci šachu.

Leave A Comment