Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Blesková liga

6. turnaj bleskové ligy: Nečekané drama s tradičním koncem

Ve středu 8. června proběhla výroční schůze třebovského oddílu, po které následoval další turnaj bleskové ligy, tentokrát snad v nejsilnějším složení za celou historii. O první místo se bojovalo až do posledního kola a turnaj měl málem velmi nečekaného, domácího vítěze. Nakonec to ale skončilo jako skoro vždy – vyhrál FM Marian Sabol z Vysokého Mýta.

Je skvělé, že se nám na bleskovou ligu do restaurace Javorka daří opakovaně nalákat přední šachisty z celého okolí, škoda jen že domácí se prakticky až na výjimky neúčastní. Tradičně k nám přijíždí velká grupa ústeckých hráčů, kteří to mají nejblíže, ale i borci ze vzdálenějšího Lanškrouna či dokonce Vysokého Mýta.

Tuto středu se přidali i šachisté z Litomyšle a z Lanškrouna poprvé přijel i Roman Solil, zkušený matador, který hrál dlouhé roky i za Českou Třebovou v dobách největší slávy našeho oddílu na přelomu devadesátých let. Dost ale nostalgie a vrhněme se za šachovnice.

Domácí překvapení

Hned v prvním kole překvapil domácí Ivo Prax výhrou nad prvním nasazeným Marianem Sabolem. Ivo ale následně 3x remizoval a v 5. kole prohrál, takže se do bojů o vítězství vůbec nezapojil. Místo toho se překvapivě ve 4. kole dostal do čela další domácí hráč Lukáš Hurt, naše dlouholetá jednička, které se v bleskových turnajích obvykle moc nedaří. 

Tato středa ale byla pověstnou výjimkou, kdy Lukáš nejprve ve 2. kole dostal v horší pozici Romana Solila pod nevyhnutelný mat a následně již v zahájení přehrál dalšího silného lanškrounského hráče (jen o pár generací mladšího) Matěje Kupsu. Poté přišla hodně šťastná remíza s Marianem Sabolem a v 6. kole se Lukášovi podařilo neprohrát i s dlouhodobě druhým nejsilnějším hráčem bleskové ligy Petrem Tázlarem.

Poslední kolo rozhodlo

V posledním 7. kole se tak na čele tabulky sešikovali tři hráči se 4,5 body, z nichž pouze FM Sabol dokázal zvítězit a tak nakonec znovu obsadil první místo a stal se již po 6 turnajích z 8 celkovým vítězem druhého ročníku Českotřebovské bleskové ligy. Náš Lukáš Hurt skončil nakonec zaslouženě druhý a jako jediný neprohrál, což je jeho suverénně nejlepší výsledek za dva roky, co bleskovou ligu pořádáme. 

Třetí místo obsadil Martin Šmajzr z Ústí a až čtvrtý tentokrát skončil Petr Tázlar, který měl před tímto turnajem jako jediný ještě teoretickou šanci v celkovém pořadí FM Sabola předběhnout.

Kompletní výsledky jsou jako obvykle na chess-results. Obsáhlejší fotogalerie (protože fotil i Honza Pokorný) je k dispozici na tomto linku.

Průběžné pořadí je k dispozici zde.

Další, předposlední turnaj letošního ročníku bleskové ligy, se uskuteční buď koncem června, nebo začátkem září – sledujte web a Facebook našeho šachového oddílu pro více informací a finální datum.

Leave A Comment