Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Turnaje

MČR v rapid šachu juniorů a juniorek – drama až do posledního kola

Ani rok 2022 nebyl výjimkou a i letos jsme vyhráli konkurz na pořádání MČR juniorů a juniorek v rapid šachu. Jelikož je to již naše třetí MČR, věděli jsme co čekat. V předchozích ročnících probíhaly dramatické boje až do konce a ani tento rok nebyl výjimkou. Ale pojďme od začátku.

Poslední termín na přihlášení do turnaje byl 31.8.2022. To ovšem tradičně nebránilo se přihlašovat i později a díky Vyšší dopravní akademii v České Třebové jsme mohli tento deadline výrazně posunout a přijmat přihlášku i v týdnu, kdy se už turnaj hrál. Poslední přihlášení se dohlásili 2 dny před turnajem. Byli jsme jim schopni zajistit jak stravu, tak i ubytování.

Nakonec se v sobotu 17.9.2022 sešlo v turnaji 74 hráčů a hráček, kteří se utkali o mistrovské tituly. Hrálo se v tempu 20+5 na 9 kol. V sobotu se hrálo 6 kol a v neděli dopoledne se dohrávaly 3 velmi dramatická kola. Hráči byli nasazeni podle rapidových FIDE ratingů, což zapříčinilo, že hráči kteří mají FIDE elo mezi 2100-2200 byli nasazení s elem pod 1900.

Dramatický průběh poslední kola

V turnaji se vedení velmi brzy ujal Vlasta Babula (kategorie H16), který odstartoval tradičně velmi silně (5 bodů z 5 partií). V 6. kole ztratil Vlasta půlku s Janem Lajblem (nasazen s elem 1830, ale jeho fide elo je 2209). Do posledního, deváteho, kola nastupoval ve vedení Vlasta Babula se ziskem 7 bodů z 8 partií. Na druhém místě byl Jan Lajbl s 6.5 body. Následovala je skupina šestibodových (Vojta, Ocelák, Jiroušek, Brožka, Gloser a Nagy). V 9. kole se tvrdě bojovalo. Nebyla ani jedna rychlá remíza. Labjl postupně přehrál na 2. šachovnici Nagyho (a to mu nabízel v partii remízu, která byla odmítnuta) a na první desce prohrál Babula s Brožkou (během partie se pozice zdála rovná). Z celkého vítězství se tedy radoval Lajbl, před druhým Babulou a třetím Vojtou. Velmi dobře v turnaji zahrál v České Třebové žijící, ale za Pardubice hrající, Honza Jiroušek. Prohra v posledním kole ho odsunula na 8. místo, ale celý turnaj odehrál na prvních deskách.

Kdo vyhrál?

Kategorie1. místo2. místo3. místo
D16Viola Ruby PejřimovskáSandra HosováDaniela Nagyová
D18Martina ŠťastnáViola Ruby PejřimovskáSandra Hosová
D20Martina ŠťastnáLea RosenbaumováViola Ruby Pejřimovská
H16Vlastimil BabulaKarel BrožkaMartin Stoček
H18Vlastimil BabulaJakub VojtaKarel Brožka
H20Jan LajblVlastimil BabulaJakub Vojta
DružstvaPolabiny APolabiny BLanškroun
Konečné pořadí podle kategorií

Kompletní výsledky jsou k dispozici na chess-results.

Fotografie a videa z turnaje jsou k dispozici v této složce.

Na závěr shrnutí organizátora a ředitele turnaje, Ivo Praxe: „Jsem moc rád, že jsme mohli turnaj pořádat už potřetí za sebou. Vždy rád vidím, když se k nám do města sjednou špičkoví šachisté, a to o účastnících tohoto MČR určitě platí. Turnaj byl velmi bojovný a vítězům patří gratulace. Chtěl bych poděkovat i ostatním hráčům a hráčkám, že přijeli do České Třebové. Speciální dík patří Alexandrovi Nikolinkovi a Martinu Šmajzrovi za pomoc s organizací a s rozhodcováním. Věřím, že podobné akce budeme v České Třebové pořádat i nadále.“

Leave A Comment