Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

První vítězství v sezóně vezeme z Letohradu

Ve 3. kole KP1 jsme zajeli do Letohradu, abychom se o cenné body utkali s jejich áčkem (minulou sezónu jsme v KP2 hráli s letohradskou rezervou). V tomto zápase jsme chtěli uspět, jelikož podle předběžných odhadů to byl právě tým, se kterém jsme nějaké body uhrát mohli. Chtěli jsme se proto sejít v co nejlepší sestavě. Byl to ale hodně dramatický zápas.

Sestava na tento zápas se nerodila lehko, ale myslím, že jsme nakonec složili velmi dobrý tým. Němčice toto kolo v KPJ nehrály, a tak za nás mohli nastoupit oba Milanové. To je vždy vítaná posila. Sjížděli jsme se ale ze všech možných míst a nakonec 8 lidí přijeli 4 auty 🙂 Na poslední chvíli nám ze sestavy vypadl Lukáš Hurt a tak ho zastupoval Jirka Vencl. Zápas to byl velmi bojovný a poslední partie se dohrávala až po 14 hodině. Pojďme se podívat na to, jak to celé dopadlo.

Na 1. šachovnici v partii Mikyska – Čižinský jsme měli větší ratingovou převahu přes 200 bodů. Nicméně Kamil rozehrál partii velmi solidně a až do pozici na diagramu se držel velmi pěkně.

V této pozici přisuzuje počítač dokonce drobnou výhodu bílého. Bílý měl pokračovat tahem 27. h5. Nicméně přišlo 27. Jg5 a po 27. … e4! 28. Jxe4 Vce8 černý rychle využil vazby.

Na druhé šachovnici se v partii Prax Ivo – Lorenc Adam hrála také sicilská. Bílý, neznaje tahů zahájení brzy vyměnil figury a ocitl se v horší pozici. Nicméně pár nepřesnými tahy umožnil černý bílému útok (počítač hlásí ovšem chladně rovinu), při kterém bílý získal 2 pěšce a partii dovedl do vítězného konce.

Pozice z partie Prax – Lorenc. Bílý má již výhodu. Škoda, že nedošlo k pěkné oběti, protože například po 22. … Sc8 by bílý zahrál 23. Dxg7+!! Kxg7 24. Vg5 mat. Místo toho se stalo 22. … Sf6 a bílý pomalu uplatnil výhodu.

Třetí šachovnice znamenala souboj Mík – Šmajzrová. Tomáš Mík je nadějným juniorem a hrát s ním není žádná sranda. Tentokrát se o tom přesvědčila Verča Šmajzrová. Partie byla dlouho v rovnováze, ale rozhodla jedna chyba a Tomáš přesdčivě vyhrál.

Pozice z partie Mík – Šmajzrová je v rovnováze. Počítač doporučuje za černé např. Kf7, Jg4+ nebo Vac. V partii se stalo 25. … Jd5? a Tomáš přesvědčivě zahrál 26. Jdxf5! s tím, že černá přišla o pěšce.

Na 4. šachovnici hájil naše barvy Milan Pail. Partii držel v rovnováze a nakonec také skončila remízou. Černý měl sice lepší koncovku, ale výhody neuvyužil a Milan zkušeně zremizoval.

Na 5. šachovnici přehrál David Kameník našeho Milana Pěkníka. Milan byl v horší pozici a postupně David utahoval šrouby. Partie tak nevyhnutelně skončila vítězstvím letohradského hráče.

Šestou šachovnici za nás hájil Tomáš Pánik. Tomáš končil partii jako poslední a sice remízou. Ačkoliv měl stísněnou pozici, udržel to a do věžové koncovky šel s pěscem více. Nicmémě remíza byla právě to, co bylo třeba a proto Tomáš zkušeně remízoval.

Na sedmé šachovnici hrál divokou partii Pavel Borek. Bílý velmi brzy nastoupil na královském křídle, ale zastavil se. Toho Pavel využil a udeřil na dámském křídle útokem proti dlouhé rošádě bílého.

Partii Pavle zakončil 34. … Da2+ 35. Kc1 Sxb2+! 36. Dxb2 Vc8+

Na osmé šachovnici Jirka Vencl odremízoval Josefa Lorence. Jsme ovšem rádi, že Jirka nastoupil a nemuseli jsme hrát případně v sedmi.

Celkově jsme tedy vyhráli nejtěsnějším možným rozdílem. Jsme rádi, že jsme v sezóně poprvé bodovali. V tabulce jsme zatím ale stále předposlední. Příští kolo náš čeká Bohemia Pardubice, za které hrajou borci z Vysokého Mýta – Marian Sabol a Luboš Ptáček. To bude velký oříšek 🙂

1 Comment První vítězství v sezóně vezeme z Letohradu

  1. david

    Blahopřeji družstvu z České Třebové k zisku 3 bodů. Bohužel hráči Letohradu nedokázali využít možností ve svých partiích a spoustu z nich vyhodili oknem ven. Vyhrává ten kdo má pevnější nervy a jak jsem řekl s nadsázkou na rozborech – Byla zúročena větší herní PRAX.
    Trochu zajímavostí – na páté desce hráč České Třebové nepřešel za celou dobu polovinu a na desce č 8 nebyla vzata ani jedna figura.

    Reply

Leave A Comment