Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

S Áčkem jsme zajeli do Lanškrouna

V 8. kole KP1 nás čekala cesta do Lanškrouna za tamním B družstvem. Sestava se nám rodila velmi těžko, ale nakonec se podařilo dorazit v 8 hráčích. Celý zápas měl velmi dynamický průběh a o rychlé výsledky nebyla nouze.

Utkání se neslo v přátelské atmosféře. Ostatně hráči se vzájemně znali a vedle v místnosti se hrála i krajská soutěž. Julie usadila všechny k šachovnicím a mohlo se začít.

Partie na první šachovnici skončila suverénně nejdříve. Lukáš Hurt už v autě říkal, že má tolik práce, že si bere notebook a ve druhém tahu nabízí remízu. Protože je to muž svého slova, nabídl remízu, Roman Solil ji přijal a Lukáš tam dělal na počítači.

Na druhé šachovnici probíhala už partie o poznání delší: Prax – Pokorný Tomáš. Bílý by klidně také bral rychlou remízu, ale ta nebyla v nabídce :). Místo toho se hrál katalán s brzkým b5 za černého. Jak už to u bílého bývá zvykem, ze zahájení nic moc nevytěžil a naopak stál trochu hůře. Jenže ani černý to nezahrál přesně a partie po 40 tazích vyústila do remízové koncovky.

Třetí deska a partie Procházka – Mareš. Petr vystavěl svoji standardní pevnou pozici a jelikož partie nijak nevybočovala z rovnováhy a ani jeden z šachistů se nechtěl pustit do otevřeného útoku, byl zanedlouho podepsán smír.

Čtvrtá šachovnice: Pelcl – Kalousová. Karel začal neohroženě d4 načež Julie kontrovala holandskou. Přes drobnější šarvátku v centru se brzy povyměňovalo pár figurek a další remíza byla na světě.

Na páté desce hrál Jirka Pokorný, nadějný to junior a syn Tomáše Pokorného, proti našemu matadorovi Karlovi Petrželkovi. Věkový rozdíl mezi soupeři byl 66 let. Tomáš se do Karla pustil velmi aktivně a Karel měl brzy velmi pasivní pozici (jeho Sc8 koukal pouze na pěšce e6). Nicméně Karel se statečně držel, vyklouzl do čtyřvěžové koncovky a nakonec udržel remízu. Zde tedy můžeme být rádi. Zanedlouho bude Jirka takovéto pozice vyhrávat.

Šestá šachovnice: Vencl – Večeř. Jirka Vencl rozestavěl svoji standardní pozici a stál v pořádku. Jelikož i on avizoval, že bude spěchat, nabídl remízu, která byla přijata.

Na sedmé šachovnici za náš hrál poprvé v sezóně Vašek Kovář. Z minulých let ho známe jako šachistu, který má vždy málo času a hraje v časovkách. To se nyní nenaplnilo. Černými firgurami si celou partii držel lepší čas a i pozice byla v pořádku. V závěru partie ovšem přehlédl figuru a zanedlouho musel kapitulovat.

Na osmé šachovnici za nás nastoupil Tomáš Nikolinko. Bílými proti Vincentu Lánovi zanedlouho ztratil ve francouzské pěšce na d4. Nicméně Tomáš se nevzdal a v partii se mu podařilo dostat svého jezdce na e5, odkud ovládal celou šachovnici (černý měl bělopolného střelce). Zbytečnou výměnou svého skvělého jezdce za pasivního střelce se ale zbavili nejlepší figury a partii potom rozhodly těžké figury, které vnikly do týla bílého.

Celkový výsledek je tedy 5-3 ve prospěch domácích. Zcela zaslouženě. Určitě jsme během zápasu nikdy nesahaly po 3 bodech. Je vidět, že se Lanškrounu daří práce s mládeží, kdy v jejich B družsvu bylo několik mladých šachistů, kteří zaznamenaly v dnešním zápase dobré výsledky, ač elově byli níže.

Leave A Comment