Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Česká Třebová – Chrudim

V 9. kole KPI jsme se utkali s týmem Chrudimi. Ačkoliv ani jednomu týmu už o moc nešlo, čekal se zajímavý zápas a to se taky stalo. Byli jsme v napětí v jaké sestavě hosté přijedou. Přeci jen kdyby přijeli trochu slátaní, měli bychom šanci. Už ale zápis hráčů před utkáním nám rozmetal tyto naděje. Z prvních 9 hráčů soupisky jich hrálo 8.

My jsme měli tu výhodu, že za nás hrál na druhé šachovnici Martin Šmajzr, takže jsme byli o něco silnější než obvykle. Zápas byl, kromě jedné partie, bojovný. Pojďme se podívat na jednotlivé partie.

Hurt – Hlaváček

V této partii se odehrálo 10 tahů, ale partie trvala přes hodinu a půl. Černý hodně přemýšlel, ale jelikož pozice byla stále rovná, radši nabídl remízu, které se Lukáš nebránil.

Němec – Šmajzr

Partie dvou kamarádů (a shodou okolností i delegátů PDŠS na sobotní konferenci), kteří už toho hodně sehráli. Martin by i bral remízu, ale Pavel si chtěl zahrát. Hrála se ruská hra a po poměrně krotkém zahájení získal Pavel výhodu spočívající v tom, že černý nemohl dělat rošádu. Na základě toho vyrazil všemi pěšci na královském křídle proti černému králi a ten byl bezmocný. Ačkoliv počítač neukazuje žádnou hrubou chybu černého, bílý pěkně kumuloval výhodu až do svého vítezství ve 27. tahu. 1-0

Prax – Řezníček

Jediná rychlá remíza po 6 tazích (a asi 15 minutách). Bílý byl rád, že proti elově silnějšímu soupeři zaznamenal bodový zisk.

Krys – Mareš

Petr Mareš si při partii postěžoval, že za nás hrál 5x a po páté má černé figury. No bohužel to zase takto vyšlo. Jarda Krys odmítl remízu, ale dostal se do horší pozice. Potom odmítl zase remízu Petr a hrál na výhru. Jelikož hrál ale Petr na sekundách, nenašel nejlepší pokračování a nakonec spadl na čas.

V pozici na diagramu černý zahrál 27. … Vc3 ??. Bílý pokračoval 28. Dh5+. Mohl ale jednoduše zahrát 28. Dxe4 fxe4 29. Vxf6+ Kxf6 a 30. Sb2. S tím, že počítač hlásí vyrovnanou koncovku.

Ve vrcholné časové tísni černého se v této pozici stalo 31. … Kd5? s tím, že počítač hlásí remízu po 32. Dg8+ (což bylo zahráno). V této pozici už černý nestihl udělat 32. tah. Černý se obával tahu Vg6 smamozřejmě. V partii se mělo stát 31…. Jf2+ 32. Kg2 Vxc2 33. Ve1 Je4+ 34. Kg1 se značnou výhodou černého. Partii tedy nakonec vyhrál bílý. 1-0.

Pelcl – Malivánek

Velmi divoká partie, která skončila pěkným mezitahem.

Partie skončila pěknou kombinací, kdy černý zahrál 27. … b5! 28. cxd4 Df4+! (mezitah) 1-0. Tato partie byla skutečně divoká s velmi častým přeléváním výhody.

Kokeš – Borek

V této partii se dlouho držela rovnováha, dokud bílý nezačal útočit na královském křídle. Zde uplatnil svoji převahu a Pavel se musel vzdát.

Petrželka – Němec

Partie dvou vyrovnaných hráčů se nesla ve vyrovnaném duchu.

V pozici na diagramu má bílý výhodu. Počítač radí pro udržení výhody hrát 27. a4! s tím, že plánem je pochod krále na c3 a ohrožování izolovaného c4. Ale ono jezdcové koncovky jsou nevyzpytatelné. Bílý zahrál 27. Jc3? a černý odpověděl 27. … Jb5! s přechodem do úplně remízové koncovky. Zasloužená remíza.

Linhart – Kovář

Vaše Kovář za nás nastoupil podruhé v sezóně. Ačkoliv měl černé a jeho soupeř měl 300 elo převahu, Vašek tu partii sehrál velmi dobře a zapisuje remízu. V závěrečné pozici, kdy přijal nabídku soupeře, má dokonce výhodu. Dobrá práce.

Zápas jsme nakonec prohráli 2-6. Soupeř přijel velmi silný a svoje kvality potvrdil. Gratulace soupeři z Chrudimi k výhře.

Leave A Comment