Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Další důležité vítězství našeho Áčka v cestě za postupem

V nejsilnější letošní sestavě jsme v neděli 15. prosince nastoupili k poslednímu zápasu letošního roku. Doma jsme přivítali nevyzpytatelný tým Moravské Třebové.

Poprvé letos nám nastoupili první tři šachovnice – čas si našel hostující velmistr Honza Bernášek a hrát mohli i Lukáš Hurt a Ivo Prax –, a proto jsme věřili v zisk tří bodů.

Jako první zvítězil po necelých dvou hodinách hry Milan Pail na čtvrté desce, který hned v zahájení obětoval pěšce a po volných sloupcích postupně stupňoval tlak, jenž vedl až k rozhodujícím materiálním ziskům.

Zápas se začal lámat v náš prospěch krátce poté, kdy se Lukášovi podařilo pěkně přehrát kamaráda Andreje Meleshka. Partie měla tři zajímavé momenty, kdy první přišel v 20. tahu:

Diagram č. 1: Černý na tahu může získat vítěznou převahu.

Bílý se horkotěžko drží pod tlakem bělopolného střelce a dámy a věžě, které pevně ovládají jediný volný sloupec. V pozadí zároveň číhá černopolný střelec na g7, který právě mohl vstoupit do hry pěknou kombinací – tu však černý přehlédl. Mělo přijít 20. …c5! s rozhodujícím otevřením centra a diagonály a1-h8. Na 21. dxc5 by totiž přišlo 21. …Sxd3 22. Jxd3 Jxe4! s hrozbou Sxc3, kdy bílý skončí vždy nejméně se dvěma pěšci méně a pasivními figurami.

Bohužel černý 22. …Jxe4! neviděl a zahrál jen 20. … Jd7?!. Následovala asi nejlepší možná obrana 21. Jd1, ale po 21. …Jb6 přišla rozhodující chyba 22. J1b2?

Diagram č. 2: Černý na tahu získává dva pěšce a pozici.

Kdyby bílý zahrál na toto pole druhým jezdcem – 22. J3b2, stál by sice pasivně, ale do výhry by měl černý ještě daleko. Po této chybě ale přišla jednoduchá kombinace 22. … Sxd3 23. Jxd3 Jc4 24. De1 Jxe3 25. Dxe3 Dxc3, kdy padl pěšec na c3 a hlavně celá obrana černých polí. Bílý zkusil ještě 26. Vc1:

Diagram č. 3: Černý na tahu může efektivně zvítězit spojením několika taktických motivů.

a po Dxd4 27. Dxd4 Sxd4+ chvíli ještě bojoval v beznadějné pozici, kdy rozhodující převaha nespočívala ani tak v čistých dvou pěšcích navíc, ale v odstrašující spojené síle střelce na d4 a věže na b sloupci. V pozici na posledním diagramu ale mohla výhra přijít okamžitě v podobě jednoduchého tahu, který náš hráč opět přehlédl – 26. … Vb1!, kdy černý získává minimálně ještě figuru (27. Vxb1 Sxd4 -+; 27. De1 Vxc1 28. Dxc1 Dxd3 -+).

Krátce po vítězství na druhé šachovnici zvítězil na první Honza Bernášek a na osmé remizoval Milan Bureš, takže ve 12:30 jsme vedli 3,5:0,5 a v žádné ze zbývající partií jsme nestáli vyloženě hůře – snad kromě Ivoše Praxe.

Tomu se ale nakonec podařilo prachbídnou pozici oživit a zvítězit. Další bod pak přidal Milan Pěkník a zbývající dvě desky v klidu remizovaly a uzavřely tak naše jasné vítězství 6,5:1,5.

Učinili jsme tak další krok za postupem do vyšší soutěže. Kromě 4 výher ze 4 zápasů nás velmi těší vzorná docházka, zájem o to si zahrát a pozitivní energie v celém týmu.

Autor: Lukáš Hurt

Leave A Comment