Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Co se děje v klubu / Nezařazené

Vánoční turnaj s nejedním překvapením

Ve čtvrtek 19. 12. proběhla v restauraci Javorka vánoční schůze českotřebovského šachového oddílu, kde se hodnotilo půlroční působení nového vedení a aktivity našich šachistů. Po schůzi se uskutečnil turnaj, kterého se k našemu příjemnému překvapení zúčastnilo dvacet hráčů, z nichž dva se mohou pochlubit titulem kandidát mistra.

Jelikož jsme takový zájem nečekali, museli jsme narychlo shánět další šachové soupravy a z organizačních důvodů jsme se nakonec rozhodli pro poměrně netradiční systém turnaje. Hráči byli rozděleni do čtyř skupin po pěti lidech a z každé postupovali vítězové do skupiny bojující o prvenství, hráči na druhých místech si zahráli ve skupině o páté až osmé místo a tak dále. Časové tempo bylo kompromisem mezi rychlíky a přemýšlivými – hrálo se na 5 minut + 3 sekundy za tah pro každého.

Mládí vpřed

Kromě dvou kandidátů mistra – Lukáše Hurta a našeho nejnadějnějšího juniora Jana Jirouška – se turnaje zúčastnili další přední třebovští šachisté jako Karel Petrželka nebo Milan Pail, takže bylo jasné, že o vítězství bude veden tuhý boj. Co nás jako organizátory potěšilo ještě více, byla pětice nejmladších šachistů, kteří docházejí do kroužku při Domě dětí a mládeže a kteří na turnaji až do večerních hodin odvážně zápolili s mnohem staršími a zkušenějšími harcovníky. Nakonec to vypadalo, že se našim malým talentům vůbec nechce domů, z čehož máme velkou radost.

Líté boje až do konce

Ze základních skupin postoupila do finálního klání o zbrusu nový půllitr českotřebovského klubu a další ceny čtveřice Jan Jiroušek, Lukáš Hurt a trochu překvapivě David Kučera a Karel Jasanský. V rozhodující partii večera se Honza snažil s pěšcem více ve věžové koncovce o výhru nad Lukášem tak urputně, až se přepočítal a postupně přišel o své tři pěšce a nakonec prohrál.

Na stupních vítězů zprava doleva: 1. Lukáš Hurt, 2. Jan Jiroušek, 3. David Kučera, 4. Karel Jasanský a 5. Pavel Borek.

Jelikož Lukáš porazil i zbývající dva soupeře, radoval se nakonec z celkového vítězství se skóre 7 výher ze 7 partií.

„Párkrát se na mě usmálo štěstí, ale to tak v šachách i jiných sportech bývá,“ okomentoval svou hru vítěz. „Největší radost mám ale z toho, jak celý oddíl pod novým vedením funguje, hráči se těší na každý zápas a i díky tomu máme zatím s A týmem našlápnuto k postupu do vyšší soutěže. Stejně tak je skvělé, že začíná stoupat zájem o šachy mezi českotřebovskou mládeží, protože naše město bylo vždy známé jako líheň velmi kvalitních mladých šachistů. Na tuto tradici bychom chtěli rádi navázat.“

Velký zájem a vydařený průběh vánočního turnaje nás přivedly k myšlence pořádat podobné turnaje pravidelně. Vznikne proto Českotřebovská blesková liga, která bude sestávat ze série 5-6 turnajů s měsíčními rozestupy. První z nich se uskuteční na konci ledna – o přesném termínu a místě konání budeme včas informovat zde na webu i v Českotřebovských novinách. 

Diagram z turnaje: Partie Hurt – Borek ze základních skupin, černý zahrál 6. …Sd6?:

Černý si ve výměnné Španělské popletl dvě obrany dohromady (Sd6 a f6) a jednoduchou kombinací ztrácí minimálně pěšce a bude stát mnohem hůře.

V partii přišlo 7. dxe5 fxe5 8. Jxe5! Sxe5? (nejlepší bylo 8. … Se6, ale pozice je stejně velmi špatná) 9. Dh5+ Kf8 10. Dxe5 a černý po pár tazích vzdal, protože jeho král i figury si navzájem překážejí.

Leave A Comment