Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Zajímavosti

Prague International Chess Festival

Protože často jezdím do Prahy, nemohl jsem odolat a včera jsem navštívil 1. kolo šachového turnaje Prague International Chess Festival. Je to šachový festival, na nejvyšší úrovni. Šachový svátek. Pojďme se na něj podívat blíže.

Prvně chci říct, že je skvělé, že v ČR máme pořadatelé, kteří jsou schopní zorganizovat takovýto festival s tak silným obsazením. Celý festival se skládá ze 4 turnajů:

  • Masters – 10 účastníků, zkušení velmistři. Průměrné elo 2707 (XIX. kategorie FIDE). Mezi účastníky je česká jednička David Navara (kterého známe ze simultánky z minulého roku) nebo velmi nadějný šestnáctiletý junior Alireza Firouzja (ELO 2726).
  • Challengers – 10 účastníků. Mladí, ale velmi silní hráči. Průměrné elo 2586 (XIV. kategorie FIDE). Mezi účastníky je např. velmi silný Jordeen van Foreest (účastník nedávného turnaje ve Wijku) nebo nejlepší český junior Nguyen.
  • Futures – zde jsou velmi mladí šachisté. Mezi zajímavé účastníky můžeme jistě zařadit Vaška Fiňka (ročník 2010, ELO 2220).
  • Open – velký turnaj pro všechny zájemce.

Dojmy

  • Organizace turnaje je na velmi vysoké úrovni. Vstupujete přes detektor kovu a v šatně si musíte nechat úplně vše. Myslel jsem, že budu moci volně fotit, jako minulý rok, ale to jsem se spletl. Abych mohl udělat pár fotek, musel jít se mnou rozhodčí a pak jsem telefon musel odevzdat v šatně.
  • Velmi pozitivně hodnotím, že všechny 3 turnaje se hrají v jednom sále. Takto mají i mladí nadějní hráči možnost vidět top velmistry v akci. Pro kategorii Futures to musí být velký zážitek.
  • Jsem rád, že se v ČR zařazujeme po bod dalším státům, kde se konají takovéto prestižní turnaje. Je za tím náročná práce a hodně peněz, ale pro rozvoj šachu je to stěžejní.

Detaily festivalu jsou dostupné na jeho webových stránkách.

Partie můžete živě sledovat např. na chess24.

Leave A Comment