Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Co se děje v klubu / Mládež / Zajímavosti

Šachy se zabydlují v městské knihovně

Chceme dostat šachy více mezi mládež. Proto jsme se domluvili s Městskou knihovnou a připravili šachové odpoledne. Byla to první taková událost a výsledek předčil veškerá naše očekávání.

Ve středu 19.2. jsme měli rezervován celý Teen space, který jsme měli vyhrazený pro šachy. Organizace události se zhostili Ivo Prax a Alexandr Nikolinko. Jelikož jsme nevěděli, co čekat, připravili jsme si základní program. Odhadovali jsme, že přijde něco mezi 0 a 20 dětmi. Nakonec jich přišlo 20.

Měli jsme připraveno 5 šachovnic, kde jsme děti učili tahat. Někteří mladí nadšenci, kteří již uměli tahat, si mezi sebou zahráli pěkné partie. Pro všechny děti jsme si připravili jednoduché diagramy, které jsme jim dávali domů. Kromě toho obdržel každý účastník i diplom. Věk dětí se pohyboval od 4 let (Zuzanka Praxová) až po dvanáctileté.

Akci nejlépe shrnují slova Ivo Praxe: „Akci jsme dělali hlavně proto, abychom dětem přiblížili krásu šachů. Velmi nás potěšil velký zájem. Viděli jsme i několik potenciálních talentů. Věřím, že se některé děti přijdou podívat i do kroužku. Největší odměna ale byly úsměvy na tvářích a potěšení ze hry. Do knihovny se jistě budeme vracet.

Velký dík patří také Alexandrovi Nikolinkovi, který pomáhal s organizací a vysvětlením základů hry dětem. Velmi si i ceníme přístupu knihovny, která poskytla prostory, udělala velké promo této akce a taktéž připravila materiály. Za to děkujeme.

Fotky z odpoledne jsou dostupné v tomto souboru.

Těšíme se na další pokračování podobných aktivit v České Třebové.

Leave A Comment