Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Česká Třebová – Řetůvka

Dnes, v neděli 23.2., jsme přivítali doma tým Řetůvky. ŠK Řetůvka je nový oddíl, ale hodně jejich hráčů již známe z Ústí nad Orlicí. Hosté se pohybují na dolním konci tabulky a tudíž v zápase jsme byli favority. Tak jednoduché to ale nebylo.

Ačkoliv jsme již přišly o reálnou naději postupu, tento zápas nebyl zcela jistě formalitou a trval více než 4 hodiny. Na všech šachovnicích se bojovalo a nejdelší partie přesáhla 80 tahů.

Obsazení jednotlivých šachovnic se dělilo na dvě poloviny. V první polovině byly dvojice poměrně vyrovnané, zatímco v druhé polovině (5. – 8. šachovnice) sbírali hostující hráči zkušenosti a měli jsme tam tedy velkou převahu.

Postupně jsme hlavně v zadní části uplatnili ratingovou převahu a dostali se do vedení 4:1 (asi po dvou a půl hodinách hry). Poslední 3 partie ale byly docela nervy.

V partii Borek – Kylar na diagramu černý zahrál správně 41. … f4!. Partie dále pokračovala v podstatě vynuceně 42. Vg5 Vh1+ 43. Kg2 Vxh4! a bílý stojí před hrozbami 44. …. Dh1 mat nebo f3+ se ziskem dámy.

Poslední partie Jasanský – Kapoun se dohrála až po více než 4 hodinách a po více než 80 tazích skončila remízou.

Zápas jsme nakonec vyhráli 5-3, ale nejednalo se o vůbec jednoduchý zápas. Soupeř bojoval velmi srdnatě a na vítězství jsme se dost nadřeli. V dalším kole zavítáme za 2 týdny do Mistrovic.

Leave A Comment