Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Co se děje v klubu / Turnaje

Po vynucené pauze pokračuje Českotřebovská blesková liga!

Ve středu 1. září proběhl předposlední turnaj nové šachové série pořádané českotřebovským oddílem. Kvůli pandemii se jednalo teprve o páté klání prvního ročníku bleskové ligy, která měla dle původních plánů skončit již v zimě loňského roku, ale nakonec bude ukončena posledním turnajem ve středu 8. září.

V pátém turnaji, který se hrál nově v prostorech restaurace Javorka (od nádraží vzdálené pouhých 5 minut svižné chůze), zvítězil opět stylem start-cíl Marian Sabol z Vysokého Mýta. A to i přesto, že při pohledu na ELO rating prvních pěti nasazených hráčů se jednalo o nejsilněji obsazený turnaj z celé bleskové ligy (průměrné ELO první pětky bylo 2158 bodů). Celkem se sešlo 14 hráčů ve věku od 7 do 78 let.

Vyrovnané boje

Marianovi hrála od začátku do karet skutečnost, že prvnímu nasazenému Petrovi Tázlarovi se vůbec nepovedl úvod (1 bod po 3 kolech), stejně jako třetímu nasazenému Martinovi Šmajzrovi (2 ze 4). Po pěti odehraných kolech měl tak FM Sabol pohodlných 5 z 5 a v posledních dvou kolech už si mohl dovolit proti největším konkurentům vydechnout, což vedlo k remíze právě s Petrem Tázlarem a následné prohře proti Martinovi Šmajzrovi.

Konečných 5,5 bodu Marianovi přesto stačilo na první místo a rovněž k zisku 20 bodů do dlouhodobé tabulky. Díky tomu se dostal na průběžné první místo v lize i navzdory tomu, že odehrál o jeden turnaj méně než další tři hráči v celkovém pořadí.

Souboj budoucího vítěze Mariana Sabola (vlevo) s druhým v pořadí Lukášem Hurtem.

Druhé místo v 5. turnaji série nakonec vybojoval poněkud překvapivě domácí Lukáš Hurt, který byl tentokrát až čtvrtý nasazený a hned ve třetím kole se mu podařilo nastavit dámu. Nakonec se ale díky vydařenému finiši (2 body z posledních 2 kol) dostal se ziskem 5 bodů před dalšího Třebováka Ivo Praxe (4,5 bodu), který tentokrát skončil „až“ třetí.

Vzhledem k nepřesvědčivým výsledkům v prvních turnajích ligy a absenci ve 4. turnaji už Lukáš nemá šanci zasáhnout do bojů o první tři místa v celkovém pořadí, o která se tak utká čtveřice Sabol (80 bodů před posledním turnajem), Prax (73), Šmajzr (68) a Holásek st. (57).

Výsledky 5. turnaje si můžete prohlédnout na webu www.chess-results.com a zde:

Vyvrcholení ligy

Poslední, šestý turnaj velmi vydařeného prvního ročníku Českotřebovské bleskové ligy proběhne ve středu 8. září opět v restauraci Javorka od 18:00. Turnaje se může zúčastnit každý, kdo se stihne přihlásit do 17:55. Po turnaji bude následovat vyhlášení celého ročníku, kdy celkový vítěz obdrží pohár a 1 500 korun, zatímco další 4 v pořadí si rozdělí 2 500 korun.

A nezapomeňte – 25. září se v malebné vesničce Kozlov u České Třebová koná již třetí ročník populárního rapid turnaje O pohár Maxe Švabinského!

Leave A Comment