Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Těžký zápas v Moravské Třebové skončil remízou

V neděli 19.12. zavítalo naše áčko do Moravské Třebová. Tým, který když se sejde, tak je to s ním velmi těžké. A nebylo tomu jinak ani v letošním ročníku. Zápas skončil až po 4 hodinách a na všech šachovnicích se bojovalo.

V naší soupisce se udály změny na posledních chvíli, kdy bohužel nemohl nastoupit Lukáš Hurt (který se jinak těšil jak p. Kotvovi oplatí porážku z minula). V přátelské atmosféře (byly dokonce klobásky) jsme zasedli k šachovnicím a začal boj.

Jako první skončila partie na osmé šachovnici, kde si náš Tomáš Nikolinko poradil s Danem Mičíkem. Tomášovi se v letošní sezóně za Áčko hodně daří a má už 3 body ze 4 partií. Dobrá práce!

Po asi hodině a něco hry následovaly 3 remízy na 4., 5. a 6. šachovnici. Pozice byly v podstatě vyrovnané. Ujali jsme se tedy vedení 2,5 – 1,5, ale na ostatních šachovnicích to vypadalo nic moc.

Poté následovala remíza v partie Pail – Grepl. Z francouzské se dostal černý do velmi pěkné pozice, kdy měl dvojici střelců a pěšce navíc. Asi ve světle partie z minulého týdne, kdy Grepl s Pailem prohrál, vzal remízu. Stav je tedy 3-2 pro nás.

Jako další končí partie na 7. šachovnici, kdy Horáček poráží Racka. Horáček ukořistil 3 pěšce navíc, odrazil útok našeho hráče a s přehledem uplatnil materiální převahu.

Jako předposlední dohrává na 3. desce Karel Pelcl, který podlehl Zdeňku Sojmovi. Sojma zkušeně celou partii tlačil a podařilo se mu přejít do pěšcovky s pěšcem více, kde tuto výhodu uplatnil.

Jako poslední se tedy dohrávala partie Kotva – Prax. Černému se vůbec nepodařilo zahájení a dostal se do pozice hraničící s prohrou. Měl o pěšce méně a stál velmi špatně. Kotva ale povyměňoval materiál a pozice se dostala do přibližné roviny. S přibývajícím časem, kdy Prax musel hrát i když to byla remíza, jinak bychom prohráli zápas, začal černý mírně tlačit a podařilo se mu přejít do dámské koncovky s pěscem více. V pozici, kde stál černý lépe, ale ne na výhru, udělal bílý chybu, nechal si vyměnit dámy a partii prohrál.

Celkový stav utkání je tedy 4-4. Zhodnocení je jasné – měli jsme docela štěstí. Moravská Třebová nastoupila v silné sestavě a během zápasu měli navrh. Díky chybě po 4 hodinách hry na první šachovnici nakonec zápas skončil remízou.

Příští zápas se odehraje 16.1.2022 a jedeme do Horní Čermné, kterou není radno podcenit.

Leave A Comment