Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Povinné, leč nelehké vítězství v zápase proti Kunvaldu

Ve 4. kole KPII za námi do klubovny v Ekocentru zavítal tým Kunvaldu. Naposledy jsme se s Kunvaldem utkali u nich doma a nečekaně jsme prohráli, což nás ve výsledku nejspíš stálo postup do vyšší soutěže. Prohru jsme proto chtěli odčinit a nastoupili jsme ve skoro nejsilnějším složení.

Na první šachovnici si za nás letos poprvé zahrál Honza Bernášek. Utkat se s velmistrem ve vážné partii je vždy zážitek a tentokrát se poštěstilo Jaroslavu Buráňovi, který sám patří k nejsilnějším hráčů v této soutěži (ELO 2087). Partie byla zahájena Aljechinovou obranou (1.e4 Jf6) a po střední hře, která byla poměrně komplikovaná, se dostala do následující pozice.

Černý zahrál Dxb2 s hrozbou Dxf2+. Najdete vyhrávající pokračování za bílého?

Na druhé šachovnici, kde bílými nastoupil Roman Hodek proti našemu Lukáši Hurtovi, vznikla velmi složitá pozice. Černý získal kvalitu za pěšce a uspořádal hon na bílou dámu – přesto je pozice na diagramu vyrovnaná, ale bílý musí hrát velmi přesně.

Co byste hráli za bílé? Hráč Kunvaldu nepokračoval přesně, dámu „obětoval“ (resp. neviděl, že ji obětovat nemusí) a Lukáš si poté přesnými tahy výhodu udržel a vyhrál.

Na třetí šachovnici se utkali Ivo Prax a Michal Stúj. Po chybě velmi brzy v zahájení získal Ivo čistou figuru a partii dovedl bez problému do vítězného konce.

Čtvrtá šachovnice – Eduard Dvořák vs. Milan Pail. Milan si po celou dobu udržoval solidní převahu. Nakonec ale nenašel způsob, jak tuto převahu zúročit v celý bod, a partie skončila remízou (dohrávali jako poslední).

Na páté šachovnici měl Karel Pelcl bílými převahu proti Stanislavu Krčmářovi. Karel nakonec nenašel způsob, jak partii vyhrát (ale byl si jistý, že to vyhrát šlo), a partie skončila remízou v pozici, kdy už stál objektivně hůře.

Na šesté šachovnici se představil Milan Pěkník, zkušený matador českotřebovského šachu. Černými soupeře pomalu tlačil, postupoval dopředu a zároveň si dobře hlídal odkrytého krále, až si nakonec vytvořil volného pěšce a partii vyhrál.

Sedmá šachovnice. Zde Milan Bureš zapsal remízu, kdy partie nevybočila z rovnováhy po celou dobu.

Na osmé šachovnici se představil Tomáš Nikolinko. Tomáš měl černé proti Tomáši Bémovi. Ačkoliv měl jeho soupeř převahu více než 200 ELO bodů, Tomáš sehrál partii velmi zkušeně. Využil slabých černých polí (zejména d4) a partii zaslouženě vyhrál. Gratulace Tomášovi za velmi pěkný výkon.

Pozice z partie Bém – Nikolinko

Celkově tedy vyhráváme 6,5 – 1,5 a připisujeme si do tabulky další vítězství.

Příští kolo nás ovšem čeká další těžký zápas. Jedeme do Moravské Třebové a ta nám nikdy nedala nic zadarmo.

Řešení pozice Bernášek – Buráň: Bílý zahrál Vb3! a po Dxf2+ zahrál Kh1 a černý nemá jak zabránit matovým hrozbám (stejně tak po Dxa1+ Kg2).

Řešení pozice Hodek – Hurt: Bílý musí pokračovat přesně 21. Jf6+ a po nejlepším Kh8 pokračovat 22. e6! kdy veškeré varianty vedou do vyrovnaných pozic (bílá dáma uniká přes a5, případně si bílý postaví dámu a pozici také vyrovná). Ovšem kdyby se bílý unáhlil a zahrál 21. e6?, prohrál by po Sxg5. V partii se stalo 21. Jf6+ Kh8 22. Dxh6?? a černý za pár tahů vyhrál.

Leave A Comment