Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Turnaje

4. ročník kozlovského rapidu s rekordní účastí

Z turnaje v malebném Kozlově se stává oblíbená štace čím dál většího počtu šachistů a šachistek z blízkého i vzdálenějšího okolí. V pořadí již 4. ročníku se v sobotu 3. září zúčastnilo rekordních 62 hráčů, a i když tentokrát (konečně) zvítězil hlavní favorit velmistr Jan Bernášek, o překvapení rozhodně nebyla nouze!

První zářijovou sobotu nám opět přálo počasí a před 9 hodinou jsme v nedávno zrekonstruovaném sále napočítali přes šest desítek šachistů různých výkonností. Rekordní účast byla nejen početně, ale i obsazením – kromě jednoho velmistra jsme přivítali i mezinárodního mistra a hned tři fide mistry. Průměr prvních deseti nasazených byl kolem 2200 ELO.

Letos bez překvapení?

Turnaj začal oproti minulým ročníkům s menším zpožděním kvůli technickým problémům až v 9:30 a skončil také o něco později kolem 15:30. Stylem start cíl vyhrál první nasazený Honza Bernášek, který tak po předchozích neúspěších konečně potvrdil roli každoročního hlavního favorita. Z 9 kol pouze 2x remizoval a jinak vše vyhrál, takže skončil suverénně první s 8 body a s náskokem jednoho bodu před druhým a třetím v pořadí.

Ani letošní ročník se neobešel bez obrovského překvapení, za které je nutno označit druhé místo ústeckého Jakuba Netušila coby 20. (!) nasazeného. Ačkoli měl často ELO o stovky bodů nižší, nezalekl se a porazil FM Sabola a FM Šklíbu (který obsadil třetí místo), remizoval s FM Jedličkou a s dalším z favoritů Petrem Tázlarem. Dokonce i s velmistrem Bernáškem sehrál vyrovnanou partii. Sice překvapivé, ale zcela zasloužené druhé místo!

Líté boje se odehrávaly i na zadních šachovnicích – souboj třebováků Davida Kučery a Jana Jirouška.

Zklamaný byl asi trochu mezinárodní mistr Martin Červený, který tentokrát bral až bramborovou medaili. Na dalších místech se seřadili Aleš Jedlička, Marian Sabol, Tomáš Pokorný a Petr Tázlar.

Nejlepší hráč domácího oddílu byl na 12. místě Lukáš Hurt, který po katastrofálním dopoledni, kdy uhrál 2 body z 5 partií, nasadil k mohutnému finiši (4 ze 4) a nakonec předběhl o půl bodu druhého domácího hráče Iva Praxe. Ten celý turnaj odehrál na prvních šachovnicích, aby nakonec s 5,5 body bral „až“ 15. místo.

Shrnutí

Celý turnaj se dle slov spokojených hráčů podařil, rozhodčí Veronika Šmajzrová (které tímto děkujeme) nemusela řešit žádný problém a na obědě si všichni pochutnali. Nezbývá tak než všem účastníkům poděkovat za férovou hru a těšit se na příští, již 5. ročník, jenž proběhne opět první zářijovou sobotu v roce 2023.

Kompletní výsledky si můžete prostudovat zde a fotogalerii si prohlédnete zde.

Leave A Comment