Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Trénink

Kopec system aneb jak na Sicilku

Něco málo na úvod

Kopec system je zahájení, které vymyslel mezinárodní mistr a profesor informatiky Danny Kopec. Pan Kopec byl velmi silným pozičním hráčem, který dosáhl ela 2500+, a přesto ho skoro nikdo nezná. Mě jeho nápady zaujaly, a proto jsem se rozhodl, vám ho v tomto článku představit. Důvodem, který ho přivedl k vymyšlení nového zahájení proti Sicilské obraně, byl jeho problém s hrou proti mladým talentovaným hráčům, kteří byli „nadrceni teorií“ a vždy proti němu byli velmi dobře připraveni. Snažil se vytvořit zahájení, při kterém nebude nutné se učit dlouhé a složité varinanty, ale jenom typické plány. Něco úplně nového, co soupeři nebudou znát z žádné šachové knihy.

Základní varianty a plány

První dva tahy zná každý. 1.e4 c5 2.Jf3 a teď černý má tři možnosti jak pokračovat 2. … d6, 2. … e6, nebo 2. … Jc6. Plán bílého je zahrát Sd3 c3 Sc2 0-0 a protlačovat d4. Danny Kopec vždy tvrdil, že Sc2 je rozehraný stejně dobře jako střelec na g2, ale pěšec na g3 je „ztráta tempa“ narozdíl od pěšce c3, který podporuje centrum. Sc2 se také někdy může uplatnit na b3 či na a4, kde může vázat jezdce z c6.

Nebudu lhát, motor skoro ve všech variantách hlásí kolem -0.30, ale čistě z praktického hlediska má bílý prostorovou převahu, lepší koordinaci figur, a hlavně je tento systém poziční a převážně bez taktických kombinací, což hráče Sicilské obrany může trápit celou hru.

Teď se konečně můžeme podívat na jednotlivé varianty. Jsou sestaveny výhradně z her pana Kopca. Motor většinou nebude souhlasit s uvedenými tahy, ale šachy hrají lidé, ne stroje.

Vzorové partie

Teď bych rád více do podrobna rozebral pár vzorových partií, abychom lépe porozuměli plánům v tomto systému.

Malý bonus

Nedávno jsem se setkal s netradiční variantou, která by mohla zaskočit hráče Kopec systému. Jedná se o 1. e4 c5 2. Jf3 Jf6. Málokdy se potkáte s tahem Jf6 a varianta sama o sobě za černé není nic extra. I tak je třeba se na ni letmo podívat. Proto sem přidávám jednu nekomentovanou partii Magnuse Carlsena, která ukazuje, že se není čeho bát.

Závěr

Tento systém bych doporučil hráčům s elem od 1300 do 2200, kteří mají rádi strategii a klidnou hru. Dále pro hráče, kteří se nechtějí učit zbytečné množství teorie. Když někde pozměníte pořadí tahů, tak to skoro nikdy nebude vadit. Jde jen o to pochopit myšlenky. Kdyby se někdo rozhodl začít hrát tento systém, doporučuji si přehrát více partií Dannyho Kopca. Na internetu se jich dají dohledat desítky.

Leave A Comment