Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Česká Třebová – Chotěboř „B“ – 2. kolo KPI

Ve 2. kole KPI jsme se utkali s B týmem Chotěboře (jejich A-tým hraje 2. ligu). První pozitivní věc na tomto zápasu byla ta, že jsme nemuseli jet do Chotěboře, ale šachisté z Chotěboře přijeli za námi 🙂 O moc víc pozitivních věcí se ale zase nestalo. Ačkoliv soupeři na šachovnicích si byli ratingově blízko, průběh zápasu nedával pochyby o tom, kdo vyhraje.

Na 10. hodinu jsme se sešli v Ekocentru (vlastně to bylo v 11, jelikož se včera měnil čas). Hosté měli drobné zpoždění, ale to vůbec nevadilo. Od 9. hodin už v Ekocentru hrálo naše B- družstvo, tak jsme si čekání na začátek utkání mohli zkrátit sledováním tohoto zápasu.

Jak probíhaly jednotlivé partie?

Hurt – Vrkota: V partii se zahajovalo Carokanem. Přes menší šarvátku ve výměnách byla na šachovnici velmi brzy uzavřena klidná remíza.

Černovský – Prax: Černý si vybudoval pěknou pozici, ukořistil pěšce a už se viděl, oprávněně, jako vyhraný. Nicméně místo přímočarého útoku a vytěžení výhody začal zbytečně přeskládávat figurky, což bílému dalo čas na výměnu věží až na šachovnici zbyli nestejní střelci. Takže remíza.

Šmajzrová – Štolba: Poměrně klidná partie, kde se černému povedlo ukořistit d-sloupec a bílá měla mírně horší pozici, protože chyběla aktivita. Remíza může být pro nás brána jako dobrý výsledek.

Petrus – Mareš: Petr Mareš st. opět zahájil partii svým typickým, uzavřeným, způsobem. Nicméně jako obvykle soupeř nedostal šanci k nějaké aktivnější hře a byla uzavřena remíza.

Petrželka – Sukdolák: V průběhu partie se náš Karel Petrželka dostal do horší pozice a byl nucen pasivněji přesklávat figurky. Toho soupeř dobře využil a vhodně pootevřel pozici. Výsledek 0-1.

Pejřimovský – Jasanský: Pejřimovský, nadějný junior, zahájil partii velmi otevřeně a útočně. Karel se snažil dlouho bránit, ale Tadeáš zkušeně stupňoval tlak a nakonec slavil úspěch. Velmi pěkná partie, kterou Tadeáš zahrál velmi dobře. Zasloužená výhra.

Vencl – Pejřimovská: Partie byla docela zamotaná a dlouho se nevychýlila z rovnováhy. Bohužel Jirka pravděpodobně něco přehlédl a musel se vzdát. Škoda. Mohla to být remíza. Nicméně ta prohra přišla v době, kdy už bylo o osudu zápasu rozhodnuto.

Fiala – Bureš: V této partii byla největší ratingová převaha našeich soupeřů, a to více než 200 bodů. Milan se velmi dlouho srdnatě držel a dohrával jako poslední. Nakonec ovšem pozici neudržel a soupeři tak slavili výhru 6-2.

Po 2. kole KPI máme na svém kontě 2. prohru. Je nutno dodat, že jak v prvním zápase s Rapidem A, tak i v tomto zápase jsme od začátku tahali za kratší konec provazu. V tabulce nám zatím patří 11. místo z 12 týmů. Budeme mít šanci si ho vylepšit za 14 dní, kdy jedeme do Letohradu (který dnes překvapivě dobře zahrál proti Bohemia Pardubice).

Leave A Comment