Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Trénink

8 tipů jak se zlepšit v šachu

Často se setkávám s otázkami: „Jak mám trénovat zahájení?“ „Jak se zlepším v propočtu?“ nebo „Co mám udělat, abych dosáhl ela 2000+?Nedávno jsem se rozhodl, že napíšu článek, ve kterém shrnu tréninkové metody, které si myslím, že jsou užitečné a správné.

Řešení taktických diagramů

Taktika a propočet jsou jedny z nejdůležitějších prvků šachové hry. Šachista, který si chce udržet taktický postřeh, se snaží řešit taktické úlohy každý den. Dají se řešit, jak z knih u šachovnice, tak na internetu. Na trénink taktiky a propočtu u šachovnice bych doporučil knihu s názvem The Woodpecker Method. Pokud byste dali přednost internetu, tak bych si dovolil doporučit šachové online platformy Lichess.org a Chesstempo.com, kde je možné trénovat zcela zdarma. Ještě existuje skvělý program na řešení taktiky CT-ART, který sám používám, ale je nutné si ho koupit. U řešení úloh je důležité nejprve zhodnotit danou pozici, poté se zeptat sám sebe co mi hrozí po každém tahu, jako to děláme v normální partii. Při hledání taktických úderů je potřeba se nejdříve zaměřit na šachy, braní a napadení v tomhle pořadí.

Studovaní šachových knih

Stále je studování šachových knih považováno za jednu z nejúčinnějších metod tréninku. Tady bych si dovolil doporučit pár zajímavých šachových knih, které podle mého názoru stojí za prostudování. Jednu knihu na taktiku jsem doporučil už výše, ale zmíním tady ještě jednu na toto téma a to je Winning Chess Tactics. Při studování strategie bych doporučil knihu Můj systém, nebo Mezinárodní turnaj velmistrů. Kdo chce studovat koncovky, tomu bych doporučil knihu Šachové koncovky – Základní kurz od Richarda Biolka, která se dá najít v pdfku na starém webu ŠSČR a po jejím prostudování přejít na knihu Dvoretsky’s Endgame Manual.

Analyzování partií mistrů

Jedna z cest, jak trénovat zahájení a plány, je studium partií mistrů. Nekomentované partie silných hráčů se dají najít všude na internetu, nebo v databázích. Stačí si vybrat nějakou partii, která vás zajímá a na šachovnici si ji začít přehrávat. Důležité je, snažit se pochopit, proč ti hráči tyto tahy zahráli. A proto je vhodné studovat každou partii 30-60 minut a to ne jednou, ale alespoň dvakrát.

Hraní partií

Nesmíme zapomínat na to, že vše co se naučíme musíme použít v praxi. Od blesků, rapidů až po vážné partie za šachovnicí, které hráváme skoro všichni, je také dobré si občas zahrát pár partií na internetu. Je to nejjednodušší cesta, jak si procvičit nová zahájení. Důležité je mít partie zapsané na partiáři, nebo někde uložené, protože analýza vlastních partií posouvá váš trénink na úplně jinou úroveň.

Analyzování vlastních partií

Každý, kdo nemá vlastního trenéra a chce se zlepšovat v šachu, by měl analyzovat svoje partie. Nejlépe si přehrávat tahy na šachovnici, snažit se najít chyby za obě strany a pak si zkusit vzpomenout, proč jsem zahrál ty špatné tahy a co jsem mohl zahrát jiného. Potom si najít v databázi nějaké vzorové partie na zahajení, které jste hráli a prostudovat je. Případně si zběžně projet partii šachovým motorem, abyste zjistili, či jste zanalyzovali vaši partii správně.

Sledování komentovaných přenosů

Občas je možné najít na Youtube nebo Chess24 komentovaný přenos z nějakého silného šachového turnaje. Ve většině případů turnaje komentují silní hráči, často i velmistři. Komentující ukazují plány v partiích a snaží se vysvětlit, proč se staly ty tahy, které se v partii odehrály. Takové sledování, když u toho budete i přemýšlet, co byste zahráli vy v dané pozici, může pomoci k lepšímu porozuměním pozic. Například šachy.cz mají na svém Youtube kanále spoustu zajímavých záznamů komentovaných přenosů.

Sledování šachových videí

Sledování videí je sice pasivní, ale pořád jedna z dobrých možností, jak se zlepšit v různých tématech šachové hry. V českém jazyce bych doporučil Youtube kanál Robert a Petr šachy, který pokrývá snad všechna šachová témata. Pro hráče, kterým nevadí kanál v anglickém jazyce, bych doporučil kanál s názvem Saint Louis Chess Club, který má rozdělená videa do playlistů podle výkonnosti. Za mě je tento kanál jedním z nejlepších na učení se z šachových videí.

Najít si trenéra

Mít šachového trenéra vám v této době usnadní hodně věcí. Správný trenér vám vytvoří tréninkový plán na míru, bude s vámi analyzovat vaše partie, dá vám materiály na trénink, bude vás připravovat na soupeře a vytvoří vám stálý repertoár zahájení. Dobrého trenéra poznáte mimo jiné tak, že sám studuje šachy a snaží si zlepšovat i svoji hru.

Závěr

Není podstatné trénovat všechno. Důležité je vytvořit si, nebo si nechat vytvořit, individuální tréninkový plán. Tréninkový plán se tvoří na základě těchto bodů. Kolik je danému hráči let, jakou má výkonnost, jaké jsou jeho silné a slabé stránky, kolik času je ochoten věnovat šachu a jaké má cíle.

Vše co jsem tady napsal je super, ale když vás to nebude bavit, tak nemá cenu se trápit náročným tréninkem. Všichni přece hrajeme šachy pro zábavu.

Leave A Comment