Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Česká Třebová – Polička C

Ve 3. kole KPII jsme doma přivítali tým Poličky C. Tým Poličky je po druhém kole na prvním místě v tabulce. My spíše vzadu. Ale ani tak jsme se nezalekli a nastoupili v solidní sestavě s tím, že chceme zabojovat. Zápas to byl bojovný a skončil až po více než 4 hodinách. Pojďme se na něj podívat blíže.

Poprvé za sezónu nastoupila naše první deska Lukáš Hurt. Taktéž za nás nastoupili 3 junioři (5. až 7. deska) a také jsme poprvé po delší době přivítali Roberta Flídra, který hrál šachy dříve a nyní se k nim vrátil. Jak to celé dopadlo?

První šachovnice korektní remíza. Lukáš tlačil na soupeře, ale ten tlak vydržel a v dost zablokované pozici se dohodli na remíze. 2. šachovnice a jediná naše výhra v zápase – přes lepší postavení nedokázal černý využít výhody a vyhrál pěšcovou koncovku jen díky chybě soupeře nakonec vyhrál. Počítač hlásí rovinu, ale plán černého je jasný – vytvořit si volného pěšce na dámském křídle a vyhrát. Je to zajímá pozice pro trénink.

Partie pokračovala tahy 1. a4 b5 2.a5 c5 3. a6

Třetí šachovnice remíza. Jirka měl lepší pozici, ale nakonec půlka. Na 4. šachovnici Vašek Kovář prohrál, vypadalo to remízově. 5. šachovnice a prohra Tomáše Nikolinka. Tento rok se mu zatím tolik nedaří. Tomáš nastoupil na vysokou školu. Tak věříme, že se vrátí jeho výsledky z minulých let.

Partie na 6. šachovnici byla jak na houpačce. Karel Sixta stál lépe a potom se mu podařilo získat jezde za 2 pěšce. Nicméně poté si nechal sebrat pěšce na královském křídle a pozice byla kompletně prohraná. Níže je diagram pozice, kde je jeden tah, který partii remizuje. Najdete ho?

Černý na tahu remizuje

Na sedmé šachovnici korektní remíza. Máme radost, že se Patrik Marek zapojuje jako nový hráč do družstva. Poslední šachovnice je velká škoda. Robert si přehodil tahy a ztratil figuru. Soupeř pak ale partii dovedl bez zaváhání do vítězného konce.

Příští kolo nás doma čeká Řetůvka.

Leave A Comment