Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Mládež

Velikonoční turnaj mládeže v Poličce

Již po 20 let se v Poličce pořádá velikonoční turnaj mládeže. Tradici založil František Houška (který už bohužel není mezi námi) a tým pod vedením Davida Schaffera v této tradici pokračuje a ani rok 2024 tomu nebyl výjimkou. Turnaj byl tradičně rozdělen na ELO kategorii (ELO nad 1300) a VT kategorii (do ELO 1300). Tentokrát se obou turnajů účastnilo úctyhodných asi 90 hráčů, když 77 z nich hrálo v kategorii do 1300. Ani my s českotřebovskou výpravou jsme na turnaji nemohli chybět.

Turnaj se hrál v jídelně v ZŠ Na Lukách v Poličce a byl zde dokonce i malý bufet. Oba turnaje se hráli v jedné místnosti a sice na 7 kol s tempem 20+5. Obecně lze říci, že turnaj proběhl bez problémů a díky rozhodčím nebylo třeba řešit nějaké supersložité případy. Největší prohřešky hráčů byly nemožné tahy. Jak se nám dařilo?

Česká Třebová vypravila do Poličky 10 hráčů (všichni v kategorii ELO do 1300), a to značně rozdílného věku a výkonnosti. Pojďme se podívat krátce na výsledky a výkony jednotlivých hráčů.

Martin Dlouhý se umístil na nejvyšší příčce z celé výpravy. Jeho 4.5 bodu ze 7 partií stačilo na 17 místo. Martin hrál celý turnaj na předních stolech. Martin hraje standardně stabilní šachy. Tentokrát zaznamenal 2 prohry, které se podařilo vyvážit 4 výhrami.

Karel Sixta a 4 body ze 7 (22. místo). Karel bojoval celý turnaj vepředu a po 4. kole měl 4 body. V 5 kole měl v partii výhodu – figuru navíc ale nekoordinované figury. Partii bohužel prohrál a turnaj tak ukončil velkou rošádou. Někdy to tak bývá, že po nepovedené partii se hráč už veze. Je to škoda. Karla to hodně mrzelo. Jistě mohl být pohodlně v první desítce, možná dokonce na stupních vítězů.

Jonáš Vojtek (4 ze 7, 23. místo) odehrál standardní turnaj. Nezdálo se, že by dělal velké chyby. Podle jeho slov mohl litovat jen jedné partie, která se nepovedla. U Jonáše je to tedy o tréninku a postupném zlepšování hry. Kromě standardního rozvoje se chceme zaměřit trochu i na zahájení, aby se vyhnul občas podezřelým pozicím.

Šimon Dlouhý obsadil také ze 4 body ze 7 a obsadil 24. místo. Jak to v rapidu bývá, poslední kolo je velmi důležité. Podle trenéra tam měl velmi dobrou pozici a mohl vyhrát. Prohra ho nakonec odsunula na 24. místo (při výhře by byl o 10 míst výše). Šimon ovšem ukazuje, že umí hrát pěkné a solidní šachy. Občas se nám tam vloudí chybička, ale to už tak bývá. Je mu teprve 10 let. Určitě dobrý výsledek.

Michal Jasanský (4/7, 28. místo) měl to „štěstí“, že v 1. kole narazil na budoucího vítěze turnaje a hrál většinu turnaje na středních stolech. V 5. kole dokonce absolvoval oddílový souboj se Zuzankou Praxovou. Prohra v posledním kole nakonec tedy stačila na 28. místo. Michal hraje trochu pomaleji ale s velkým zájmem. Nepoloží se, i když se nedaří (to myslím obecně, nejen v tomto turnaji) a tato odolnost je pro šachy důležitá. Platí to stejné co u Jonáše – chceme se více soustředit i na základní principy v zahájení.

Šimon Kubišta odehrál tentokrát dobrý turnaj. Odpovídal tomu i výsledek. Po 5 kolech měl na kontě 3 body. Jsem rád, že Šimon umí zahrát i solidně a přesvědčivě, což bylo vidět. V posledních 2 kolech zaznamenal 2 prohry a nakonec tedy 3 ze 7 a 46. místo. Je tady vidět posun oproti minulému turnaji.

Zuzanka Praxová absolvovala po krátké době už svůj druhý turnaj. Utkávání se se staršími a zkušenějšími šachisty je pro začátečníky složité. Zuzanka začala povinností každého začátečníka – nechala si dát šustrmat v první partii. Věřím, že si to tím zapamatuje a nebude se to už moc opakovat. V dalších kolech odehrála partie z nichž některé byly hodně divoké – např. s Amálií ve 2. kole. Zuzanka umí bílými pěkně rozehrát. Je třeba ale neustále opakovat a všímat si volně visících figurek. To ještě nějaký čas zabere, ale jsme na dobré cestě. Zuzanka získala 3 body ze 7 a obsadila 57. místo. Sama byla spokojená s turnajem a jeho výsledkem.

Vojta Pham (2/7, 65. místo) a Tobiáš Pham (2/7, 69. místo) nezahráli moc dobrý turnaj tentokrát. Figurky jim lítali poměrně hodně a tím, jak v turnaji byly i starší děti, tak toho využívali. Také se ukazuje, že je lepší využívat běžné zásady zahájení a nelítat dámou tam a zpátky. Ono to někdy vyjít může, ale pokud je soupeř pozorný, tak získá velkou výhodu. Kluci umí zahrát určitě lépe.

Bartoloměj Šrůtek musel kvůli zdravotní indispozici odstoupit. Věříme, že příští turnaj už pro něj dopadne dobře.

Detailnní výsledky jsou jako obvykle na chess-results.

Leave A Comment