Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Mládež

4. kvalifikační turnaj ve Svitavách

Posledním kvalifikačním turnajem byl rapid ve Svitavách, který se odehrál v sobotu 23.3.2024. Adolf Krušina a jeho tým opět odvedli skvělou práci a připravili vše bez problémů a turnaj se odehrál bez problémů. Z České Třebové dorazilo 11 mladých šachistů. Pojďme se podívat, jak si jednotliví mladí hráči (a už 1 hráčka) vedli.

Turnaj se odehrál standardně v 5 kategoriích a zástupce jsme měli v každé kategorii. Pojďme tedy telegraficky k jednotlivým šachistům.

Šimon Dlouhý (kategorie HD 10) byl nasazenou jedničkou této kategorie. Svoje nasazení potvrdil a vyhrál celý turnaj ziskem 6 bodů ze 7 (6 výher a jedna poměrně rychlá prohra, ale to se stane). Šimon předváděl konzistentní šachy a stále se zlepšuje.

Tobiáš Pham (kategorie HD 10) v tomto turnaji vybojoval 4 body a nakonec skončil na 12. místě. Je to velmi pěkný výsledek. Zdá se, že se nejprve pomalu rozehrával (první partie nebylo moc srozumitelná), ale pak to bylo lepší a lepší. V posledním kole dokonce sahal po vítězství, ale nakonec prohrál. Je to velmi solidní umístění. Jedna z jeho vítězných partií probíhala docela jednoduše: 1. e4 e5 2. Sc4 Jc6 3. Df3 Sc5 4. Dxf7 mat. V této kategorii to zatím ještě prochází 🙂

Zuzanka Praxová (kategorie HD 10) si na turnaji odbyla svoji premiéru a hned dosáhla 3 bodů (a 18. místa). Zuzka umí partii dobře rozehrát. Je důležité, jako u všech mladých šachistů, zastavit se a říci si ty základní otázky: Můžu dát šachy? Nehrozí, že mě soupeř něco vezme? Můžu jí vzít nějakou figurku? Ve svých vítězných partiích měla vždy aspoň 2 dámy, když dávala mat. Její první turnaj a určitě spokojenost. Zuzanka sama byla spokojená, jen litovala, že v poslední partii si nevšimla nějakých možností. Ale od toho jsme tady my a trénink, aby to příště už viděla. Když se nepoleví, výsledky se jistě dostaví.

Bartoloměj Šrůtek (kategorie HD 10) byl přítomen na dalším turnaji po delší době. Ze začátku byl dost nervózní a hra podle toho vypadala. Postupně se ale zklidnil a nakonec se 3 body obsadil 19. místo. Hlavně druhá půlka turnaje ukazuje cestu k dalšímu zlepšení. Nakonec určitě spokojenost.

František Gryc (kategorie HD 10) nakonec uhrál 1 bod. Je to škoda, protože kdyby zpomalil a jen se podíval na šachovnici, mohl by být mnohem úspěšnější. Tímto rychlým a impulzivním hraní šachu se připravil o body a také dobré umístění. Je to důležitý podnět pro náš začátečnický kroužek – půlka úspěchu připadá na sezení si na rukách a aspoň minimálním zamyšlení se.

Martin Dlouhý (kategorie HD 12) patřil k favoritům turnaje. Celý turnaj odehrál na první šachovnici a jen prohra v posledním kole s Alexandrou Dudlovou ho připravila o 1. místo. Nakonec tedy 5.5 ze 7 a druhé místo. Martin hrál velmi přesně a dokázal dotahovat výhody z jednotlivých pozic. Platí pro něj to, co v minulých turnajích.

Pěkný diagram z Martinovy partie. Martin byl bílý a nyní černý zahrál Da7 a Martin partii dotáhl do vítězného konce. V pozici se ale nachází zajímavá taktika, kdy černý mohl vyhrát. Najdete ji?

Vojta Pham (kategorie HD 12) získal 2 body. Zatím to zdá, že se výsledky nějak nermoutí a jezdí s bráchou na všechny turnaje. O Vojtovi platí to obecné doporučení o zpomalení.

Martin Preisler (kategorie HD 14) a jeho 2 body v kategorii do 14 let. Martin partii pěkně rozehraje, ale pak se zdá, že neví co hrát dále. Je důležité, abychom s ním v kroužku pracovali na rozvoji plánování hry a strategie. Mohlo by mu to pomoci.

Jonáš Vojtek (kategorie HD 16) dosáhl 3.5 bodu ze 7 a 17. místa z 33 účastníků. Jonáš umí hrát poměrně stabilní šachy. V této kategorii už to ale není taková sranda a chyby se neodpouští. Jonáš se sám přesvědčil, že ani chyby v zahájení se neodpouští. Pokud Jonáš vytrvá v tréninku, který provádíme, hra se zlepší.

Šimon Kubišta (kategorie HD 16) uhrál 2 body. Trochu je to pro mě záhada, protože na kroužku přichází se zajímavými nápady a nehraje špatně. Zdá se ale, že na turnaji je to něco jiného a asi mu nezáleží tolik na výsledku a tedy do toho nedá potřebné usilí. Jinak si to neumím vysvětlit, proč nemá třeba 3.5 nebo 4 body.

V kategorii HD 18-20 jsme měli jediného zástupce tentokrát – Michala Jasanského. Zdá se, že tento turnaj se mu moc nepovedl. Platí zde i to, co v kategorii níže – chyby se neodpouští a Michal jich pár udělal. Někdy to bývá i tak, že když se nezadaří v prvních 2 nebo 3 partiích, už ten výkon není optimální. Vím, že Míša má šachy rád, věnuje se jim a tedy tento výkon beru spíše za nepodařený. Víme ale na čem pracovat.

Kompletní výsledky jsou dostupné na chess-results.

Ještě pár postřehů z turnaje:

Problémy a výzvy u mladých šachistů, které vidíme my jsou i v jiných oddílech. Chce to hlavně hodně trpělivosti a pokud má mladý šachista zájem, pokrok se dostaví.

Některé oddíly do mládežnického šachu dost šlapou a je velmi pěkné to vidět – Ústí nad Orlicí, Chrudim, Železné Hory, Lanškroun nebo Polička a Svitavy. Doufám, že se k nim brzy přidáme, i když účast 11 mladých šachistů také už není málo a pokrok je vidět.

Velké poděkování do Svitav za skvěle zorganizovaný turnaj, který proběhl bez problémů.

Leave A Comment