Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Česká Třebová A – Řetůvka

Ve 4. kole Krajského přeboru II. třídy nám los postavil do cesty Řetůvku. Zápas je prestižní, protože více lidí z týmu Řetůvky hrálo za Českou Třebovou nebo zde bydlí. Dalo by se tedy říct, že se všichni navzájem znali. Z toho vyplývala i domácká a přátelská atmosféra. Jakmile byl ale zápas zahájen, pustili jsme se tvrdě do boje.

Obě družstva se sešla v silných sestavách. Ze základních osmiček hrálo v každém týmu 6 lidí. My jsme doplnili naši sestavu o juniory na 7. a 8. desce. Pojďme se podívat na průběh zápasu. Vezmeme to postupně po šachovnicích.

Na první šachovnici se utkali jedničky obou týmů: Lukáš Hurt – Lubomír Švéda. Luboš zvolil francouzskou, ale zanedbal vývin dámského křídla. Lukáš neváhal a zahájil tlak, který vyvrcholil ziskem figury. Z partie přinášíme pěkný diagram.

Bílý v partii využil nedokončeného vývinu a získal figuru. Vidíte jak?

Řešení: 1. Sc5! (1. Sc4+ taky drží velkou výhodu, ale po Kh7 by se ještě chvíli hrálo) Ve8 2. Sc4+! Se6 (zdánlivě zachraňuje situaci, ale slabá osmá řada stejně prohraje. Nebo 2. … Kh7 3. Sf7! pešec na e5 začne nezadržitelně pochodovat do dámy). 3. Sxe6+ Vxe6 4. Vd8 a bílý získává figuru. V partii se stalo 4. … Kf7 (kdyby 4. …. Kh7, tak stejně 5. Sd6). 5. Sd6 (ještě přesnější bylo nejprve 5. Vf8+ Kg6 6. h5+ a Sd6 v dalším tahu se ziskem čisté figury) Ve8 6. e6+! (závěrečná mini kombinace – vzít králem nejde pro Vxe8+, takže musí věží a přichází o jezdce na b8) Vxe6 7. Vxb8 1:0

Druhá šachovnice a partie Pail – Prax. Ač oba hráli dlouhodobě za Třebovou, tak vážnou partii spolu hráli naposledy někdy v oddílovém přeboru v 90. letech. Na šachovnici byla sicilská.

Černý posledním tahem zahrál Sb7 s tím, že trochu čekal, že bílý zkusí přímý útok. A to se také stalo. 1. Jeg5 fxg5 2. Jxg5 h6 a toto je typický příklad propočtu o jeden tah dál po 3. Jxe6 hraje černý Dc6 a s hrozbou matu na g2 získává figuru. V této pozici má již černý drobnou výhodu a asi se mělo stát Jg3. Nicméně Sb7 je silná figura a tahem g4 byla oslabena diagonála.

Pozice zajímavá na propočet. Bílý dlouho přemýšlel a nakonec zahrál f5. Černý se rozhodl, že to nebude komplikovat a zahrál 1. …. Jxf5 2. gxf5 Vxf5 a bylo rozhodnuto. Jezdec ve vazbě, věže mohou být zdvojené a černý už není pod matovými hrozbami.

Na třetí šachovnici se utkali Pavel Borek a Milan Pěkník. Partie to byla krátká, protože se hrála nějaká velmi ostrá varianta, kde bílý udělal chybu a černý měl poměrně rychle rozhodující materiální převahu.

Čtvrtá a pátá deska byla obsazena našimi matadory Karly – Petrželkou a Jasanským. Dvě svižné remízy bez nějakých nervů.

Na šesté šachovnici probíhala nejdelší partie dne – končila až ve 14:50. Vašek Kovář byl černými pod velkým tlakem od Pavla Kylara. Měl pěšce méně a pasivní pozici. Pavel měl hodně možností, jak vyhrát. Nakonec si vybral asi tu nejpracnější. Pak přehlédl vidličku na střelce a věž. Vašek tedy postupně v 70 tazích uplatnil výhodu, i když už to vypadalo, že to bude remíza – bílý měl velmi aktivní věž. Zde jsme tedy nakonec zapsali celý bod, i když to během partie moc nevypadalo.

Sedmá deska: Karel Sixta – František Myška. Franta Myška na počátku partie nekorektně obětoval střelce na f2. Karel tedy získal figuru za pěšce. Za útok chtěl obětovat jezde na e5 a po Dh5+ a Df7 vyhrát. Ovšem přehlédl, že černý může jednoduše zahrát Da5+ a na e5 dobrat dámou s lepší pozicí. Černý nakonec partii zkušeně dovedl to vítězného konce. Škoda, tady jsme mohli vyhrát. Je to ovšem poučný moment – takové pozice s figurou navíc je třeba vyhrávat.

Osmá šachovnice a náš další junior – Patrik Marek hrál tentokrát černými. Hrála se holandská. Pozice byla vyrovnaná, ale soupeř obětoval figuru s nejasnou kompenzací. Za pár tahů nastavil další a bylo hotovo. Patrik partii dovedl bez problémů do vítězného konce.

Nakonec tedy naše první výhra v soutěži. Příště jedeme do Svitav a ty jsou také velmi silné.

Leave A Comment