Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Mládež / Turnaje

2. kvalifikační turnaj v Pardubicích

V sobotu 9.12.2023 se v Pardubicích v Domě techniky konal další kvalifikační turnaj v kategoriích HD10 – HD 18+20. Celkem se na startu sešlo více než 150 mladých šachistů a šachistek. V klubu jsme se posnažili, abychom přijeli s početnou sestavou. Nakonec jsme přijeli s 9 mladými šachisty, jelikož na poslední chvíli onemocněli (jinak bychom měli 12 členné zastoupení).

Po organizační stránce byl turnaj skvěle zvládnutý. Ostatně tým kolem Luboše Šilara to nedělá poprvé a je vidět, že jsou na to skuteční odborníci. Hrálo se ve velkém sálu a kategorie HD10 hrála ve svém, menším prostoru. Byl zajištěn dostatek rozhodčí, protože nemožné tahy nebyly nevídaným hostem.

Než se pustíme do hodnocení turnaje a jeho shrnutí, možná mi dovolte zmínit pár bodů, které se týkají mládežnického šachu.

Specifika mladých šachistů

Vysoká energie – z mladých šachistů je velmi často cítit vysoká energie a nadšení. Je vidět, jak je to baví (to někdy v dospělosti mizí a občas se hraje jen z povinnosti).

Rychlost – mám za to, že když se mladý šachista odnaučí impulzivní tahy, jeho výkonnost jde nahoru. Sám jsem tam byl svědkem partií, které byly odehrány na vteřinách na tah. Mladý šachista reagoval okamžitě a ani se nepodíval, co se děje na šachovnici a jestli náhodou nemůže být lepší tah (často tam byl). Blaise Pascal, francouzský filosof, jednou prohlásil: „Všechny problémy lidstva pocházejí z naší neschopnosti posedět tiše o samotě v místnosti.“ Stejně tak se mi zdá, že hodně problémů si mladí šachisté způsobují zbrklými a neuváženými tahy. Důkazů pro to na tomto turnaji bylo bezpočet.

Trénink „nad rámec“ – je vidět za poměrnou krátkou dobu, kdo jen chodí 1x týdně na kroužek a kdo se šachu věnuje doma nad rámec tohoto minima. Mladí šachisté, kteří pro šachy dělají něco navíc, mají nejen lepší výsledky, ale také lepší hru, která se projevuje častou absencí zbytečných hrubek a impulzivních tahů. To není žádná náhoda. Stejně jako jazyk se člověk nenaučí tím, že chodí 1x týdně do jazykovky a jinak nic, to stejné platí pro šachy.

Hodnocení turnaje a hráčů klubu

Na turnaj mohu pět jen chválu – velmi dobře zorganizován. Skvělá příležitost pro děti, jak si zahrát se svými vrstevníky. Luboš Šilar a jeho tým na jedničku.

Dovolte mi pár slov k jednotlivým mladým šachistů z českotřebovského šachového klubu.

Šimon Dlouhý (HD 10) – 5 bodů ze 7, 5. místo. Šimon byl favoritem v turnaji desítek. Je to hlavně díky tréninku a dlouhodobému úsilí, se kterým mu pomáhá jeho děda Karel Petrželka (viz odstavec trénink nad rámec). Šimon umí rozehrát partii a uplatnit výhodu. Ač teprve v kategorii HD 10, jeho hra je lepší a lepší. Jako všichni velmi mladí šachisté občas podléhá rychlým a impulzivním tahům – na to ale platí jen trénink.

Tobiáš Pham (HD10) 3 body ze 7, 25. místo. Tobiáš se šachy společně s bratrem začíná. Jeho partie byla občas divočina (1.e4 e5 2. Jh3). Pokud získal velkou převahu, uměl jí využít. Je to zajímý příslib do budoucna. Byl to jeho první turnaj vůbec. Velká pochvala.

František Gryc (HD10) 1 bod ze 7, 33. místo. Franta začíná. Byl to jeho první turnaj. Hraje zatím velmi rychle a pozor na šustrmat. Tento turnaj měl na sbírání zkušeností. Má o šachy ale zájem.

Martin Dlouhý (HD12), 4 body ze 7, 8 místo. Martin začal velmi dobře. Ve 3. kole ho velmi pěkně porazila Alexandra Dudlová, pozdější vítězka turnaje. V posledním kole se utkal s Marianem Pokorným, který postupně uplatnil převahu. Po nedávném úspěchu v Teplicích asi čekal víc, ale soupeře měl velmi silné (hlavně ty z Ústí 🙂 Je vidět, že pořád je kam růst ve své kategorii. Na partiích se mě líbilo, že jakmile získal výhodu, uměl ji uplatnit.

Vojtěch Pham (HD12), 2 body ze 7, 27. místo. První Vojtův turnaj. Umí hrát docela zodpovědně a najednou začnou figury lítat. Věřím, že ve spolupráci s bráchou může rychle poskočit dopředu.

Martin Preisler (HD14), 2 body ze 7, 33. místo. Martinův 2. turnaj. Máme poznačené partie, které hrál a tedy zajímavý tréninkový materiál. Ač těch bodů není moc, styl hry byl lepší. Jako vždy to pokazily impulzivní tahy. Sedět si na rukách a výsledek by byl mnohem lepší. Zajímavý potenciál.

Šimon Kubišta (HD16), 1 bod ze 7, 37. místo. Šimon chodí na šachy již nějakou dobu. S tímto výsledkem nemůže být spokojený. I předvedená hra byla plná zbytečných (ano zbytečných chyb). Šimon hrál velmi rychle a měl se více soustředit na hru (tempo 20+5 je na to dostatečné). Jsem zvědavý, jestli se naučí u partie více soustředit. Několik bodů vyhodil zbytečně oknem.

Karel Sixta (HD18+20), 4.5 bodu ze 7, 7. místo. Karel dnes skvěle. Dařilo se mu ze zahájení držet rovina (sám říkal, že má se zahájeními problém) a dokázal využívat chyb soupeřů. Dvakrát vyhrál v koncovce, ze kterých vytěžil maximum. 4.5 bodu a 7. místo je odrazem dnešní hry. Velmi pozitivní.

Michal Jasanský (HD18+20), 2 body ze 7, 22. místo. Pro Michala druhý turnaj. Získával zkušenosti. Konkurence v této věkové kategorii je o poznání vyšší než u těch nižších kategorií. Pokud si udrží současný zájem o šachy, může zaznamenat lepší výsledky.

Výsledky podle jednotlivých kategoriích: HD10, HD12, HD14, HD16, HD18+20. Speciální dík patří ještě Sašovi Nikolinkovi, šachovému trenérovi začátečníků, díky kterému mohlo jet tolik dětí.

Leave A Comment