Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Béčko

Česká Třebová B – Polička D

V neděli 10.12.2023 se hrálo 4. kolo krajské soutěže jih (KS jih), kde dlouhodobě působí naše B mužstvo. Tentokrát k nám do Ekocentra přijelo družstvo Poličky D. Hosté byli v tomto zápase favoritem. Ačkoliv zápas trval skoro 3 hodiny a dopadl podle papírových předpokladů, partie tak jasné nebyly. Pojďme se na ně podívat.

1. šachovnice: Nikolinko Tomáš – Smejkal Jan. Hrála se sicilská obrana s velmi brzkým g6. V partii měl Tomáš velmi slušné šance. Jelikož ale zahrál po 0-0-0 také tah b3, značně si tím oslabil diagonálu a1 – h8, kterou ovládal Sg7. Černý král v této partii nerochoval, ale došel si sám na b8. Žádný velký úrok bílého nenastal, tak černý uplatnil poziční výhodu. Tomáš se ale nedal zadarmo. Jeden poučný diagram hned ze zahájení.

Pozice vznikla po 5. tahu černého 5. … e6. Při Sg7 není radno tak oslabovat pole d6. Mělo se nyní stát 6. Jdb5 s velkou výhodou bílého. Počítač uvádí variantu: 6. Jdb5 d5 7. Sf4 Ja6 8. exd5 Je7 9. Jd6+ Kf8 s výhodou bílého. V partii se ale toto nestalo a tato idea útoku na slabé pole d6 zůstala opomenuta. Poučení – místo e6 zde hrajte radši d6 🙂

2.šachovnice: Kašpar Jiří – Nikolinko Alexandr. Saša se do soupeře pustil nebojácně Carokanem. Získal velmi slušnou pozici a dokázal si vybudovat vyhranou pozici. Následnou hrubou chybou ovšem přišel o věž a partii prohrál. Škoda. Velkou část partie hraje Saša dobře a pokud se by zvládl vyvarovat velkým, často jednotahovým, chybám, výsledky by bylo o mnoho lepší.

V této pozici stojí černý lépe. Napadá Jg5 a pb4. V partii se stalo 1. Jh3 Dxb4 s velmi dobrou pozicí černého. Škoda potom té chyby.

3.šachovnice: Hudec Jiří – Stodola Zdeněk. Pan Stodola celou partii tlačil a snažil se uplatit převahu na dámském křídle. Jirka se ovšem dobře bránil a byla podepsaná remíza.

4.šachovnice: Šimko Štefan – Tapušík Eduard. Eda se brzy v partii dostal pod tlak po diagonále h1 – a8. Ztratil pěšce a soupeř zkušeně stupňoval tlak na černého pc6, až ho získal také. Pěkný výkon bílého a srdnatý výkon od Edy.

5.šachovnce: Drobný Petr – Martínek Michal. V této partii se oba hráči přetahovali o centrum, kde nikdo nezískal převahu. Byla pěkné, jak Petr hrál aktivně a nebál se jít figurkami dopředu. Zde zasloužená remíza.

Gratulace Poličce k zápasovému vítězství. Nakonec uplatnili ratingovou převahu, ale zejména na prvních 2 šachovnicích ty partie tak jasné nebyly.

Leave A Comment