Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Svitavy – Česká Třebová

V 5. kole KPII skupiny východ jsme se vypravili do Svitav. Sestava se nerodila lehko, protože více hráčů nemohlo. Ať už kvůli byznysu, práci na směny nebo rodinné oslavě. Nakonec jsme dali dohromady 8 hráčů (ale bylo to tak tak). Jelikož Svitavy mají zatím 100% bodů a poměrně vyrovnaný kádr, a my přijeli trochu slátaní, nečekali jsme zázračný výsledek.

Na tradiční slunko do očí pro hosty jsou ve Svitavách už připraveni a proto jsme se tomuto problému vyhnuli, ač slunce svítilo. Narozdíl od zápasu minulého kola, v tomto kole začaly partie končit poměrně rychle. I tak jsme ale nakonec odjížděli zpět do České Třebové až kolem 13:30.

1.šachovnice: Václavík – Prax. Partie začala londýnským systémem. Černý neumí moc hrát londýnský systém, a tak byl značně pasivní. Je ovšem zajímavé, že ač v pasivní pozici, černý hrál podle počítače poměrně přesně a držel neustále rovinu. 2 diagramy z partie.

V pozici je vidět pasivita černého, kdy vše míří na černého krále. Ale bílý tam nic definitivního nemá a naopak černý začíná vystrkovat růžky na dámském křídle s Vb2. Posledním tahem bílý zahrál 34. V1g2. Černý se nakonec odhodlal k malé kombinaci, která mu přinesla pěšce: 34. … Dxe3 35. Vxb2 (pokud by přišlo 35. Sxd5 přišlo by 35. … Dc1+ a buď 36. Kh2 Sxd5 nebo 36. Vg1 Sxd5+.

Partie nakonec přešla do dámské koncovky s pěkným závěrem, kdy v pozici na diagramu zahrál černý 61. … Df5 s neodvratným matem g4+ a Dg5 mat. Tato partie se dohrávala jako poslední.

Na druhé šachovnici se utkali Karel Petrželka s Jakubem Moravcem. Karel, nestor českotřebovkého šachu si po delší době zahrál více vepředu a opřel se do toho pěkně. Jeho pozice byla velmi dobrá. Měl aktivní postavení, dvojici střelců. Černý byl dost pasivní a o 45 min. horší čas než Karel. Nakonec se ale začal rozmotávat a tak Karel nabídl remízu, která byla přijata. Jelikož v tu dobu zápas nevypadal nic moc, bylo dobré, že jsme měli jisté alespoň něco.

3. šachovnice a Jirka Pokorný se utkal s Karlem Jasanským. Jirka hraje velmi dobře (sám jsem se o tom přesvědčil v zápasu Lanškroun B – Ústí nad Orlicí, kdy vedle mě pěkně porazil Kubu Netušila). Karel tuto partii zahrál poměrně aktivně. Zdvojil si věže na e-sloupci, ale bílý mu vpadl na 7. řadu a malou kombinací získal figuru. Jirkovi elo pod 1700 dlouho nevydrží 🙂

Na 4. šachovnici nastoupil Vašek Kovář bílými proti Františku Bulvovi. Vašek ze zahájení přehlédl pěšce (zrovna toho centrálního na d4) a stál tak hůře a bez pěšce. V šachu ovšem platí, že aktivita je nadevše. Jelikož černý spíše tak popotahoval, Vašek neváhal, polokorektně obětoval figuru a útok mu nakonec vyšel. Vašek tak zapisuje další vítězství.

Na páté šachovnici porazil Lubomír Vrabec bílými Milana Bureše. Ze zahájení rovina, ale pak Milan přehlédl figuru a to stačilo. Milan odtahal ještě pár tahů a zkoušel mlžit, ale výsledek to již neovlivnilo.

6. šachovnice: Karel Sixta – Milan Kotva. Toto byla velmi útočná partie, kdy Milan neváhal a proti našemu juniorovi zahrál Sxf2+ s dalším možným Jg4+ a Dxg5. Tento obrat se nevyskytuje jen v diagramech ale také v reálných partiích. Ač se Karel ještě pokoušel vzdorovat, Milan si došel pro výhru a potvrdil tak svoji ratingovou převahu v partii.

7. šachovnice: Pospíšil – Nikolinko Alexandr. Černý hrál carokan. Chtěl bílého překvapit, takže po 1.e4 c6 2. d4 d5 3. Jc3 místo obvyklého braní a Sf5 zahrál 3. … e6. Nepřekvapivě to vyústilo v pasivní pozici. Černý ale měl pěkné šance ale zbytečnou chybou se o ně připravil a partii prohrál. Je to škoda, protože Saša partii rozehrát umí. Brzdí ho ale často jednotahové chyby.

Na 8. šachovnici se utkal Zdeněk Brázda s Patrikem Markem. Partik je vzadu opora našeho týmu a tuto partii rozhrál velmi dobře. Brzy získal pěšce a navíc černý nemohl udělat rošádu. Poté se musel stáhnout a nepohlídal si taktický obrat, kdy černý vzal jezdem pc3 a po dobrání pěšcem z b2 přišlo Dxa3, kdy si černý dobral jezdce. Pěkná kombinace, která bílého uvrhla do pasivity. Zdeněk dokázal tento obrat využít a dotáhl partii do vítězného konce. Získat výhodu a využít jí je jiná věc. Jsou to pro Partika cenné zkušenosti.

Nakonec tedy prohra 2.5 – 5.5. Musím říci, že zasloužená. Svitavy využily svoji ratingovou převahu vzadu a dovedly zápas do vítězného konce. Uvidíme, jestli se jim podaří postoupit do KPI. Další kolo je skoro až za měsíc a přijede Ústí C. To se teda taky moc netěšíme 🙂 Další silný soupeř.

Leave A Comment