Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Česká Třebová – Ústí n. Orlicí C

Kde jsou ty doby kdy se naše města utkávala se svými A družstvy. V dalším kole KPII jsme přivítali ústecké céčko, které má ambice postoupit do KPI. Při pohledu na základní sestavy bylo Ústí favoritem dnešního utkání. Nechtěli jsme dát svou kůži ale zadarmo 🙂

Jelikož se týmy velmi dobře znají, potkalo se před začátkem utkání hodně lidí, kteří se nějakou dobu neviděli a rádi si po čase popovídali. Atmosféra před utkáním byla hodně přátelská a bylo hodně rušno. To se ale změnilo při začátku utkání – jak se odstartovalo, soustředění na partie dostalo přednost.

Prognózy před zápasem pro nás nevypadaly moc růžově. Předek udržíme a zadní šachovnice mají poměrně významné ratingové manko a zápas se bude lámat asi tam. Nakonec se toto potvrdilo. Pojďme se podívat na jednotlivé dvojice.

Na první šachovnici se utkali Lukáš Hurt s Jardou Volfem. Rychlá remíza. Ani jedna ze stran se evidentně nechtěla pustit do většího boje.

Druhá šachovnice a souboj Vojty Holáska a Ivo Praxe. Zavřená pozice s dvojitým fiachentem střelců. Přes mírné napětí v centru se poměrně rychle povyměňovaly figury a ani jedna ze stran nemohla pomýšlet na nějakou výhodu. Partie skončila korektní remízou. Nedá se říci, že by nějaká ze stran mohla pomýšlet na výhodu kdykoliv během partie.

Na třetí šachovnici vyzval Jirka Vencl Vítka Holáska. Jirkovi by nevadila remíza (ostatně jí i během partie nabídl), nicméně Vítek jel kvůli zápasu až z Olomouce, takže chtěl hrát. Partie byla docela v rovnováze a na konci Vítek obětoval pěšce, kterého si Jirka bohužel nevzal a vlezl si do vidličky na krále a věž a partii musel vzdát. Je to škoda. Na konci by Jirka měl jistě o něco lepší pozici, pokud by si toho pěšce vzal.

Na čtvrté šachovnici hrál Jirka Píše (ročník 2001) proti Karlovi Petrželkovi (ročník 1941). Hrál se odmítnutý dámský gambit a Karel se dlouho zamýšlel jak hrát v pozici s izolovaným pěšcem d5 (Karel měl černé). Nakonec po delším manévrování vyrovnal, a partie byla dána za remízu.

Pátá šachovnice a partie Vašek Kovář – Honza Smola. Vašek po dvou výhrách za áčko pomýšlel i zde na velmi aktivní hru. Bohužel neodhadl situaci a nechal si chytit věž na královském křídle, což bez protihry znamenalo kapitulaci. Předtím byla ale partie velmi otevřená se šancemi na obou stranách.

Na šesté šachovnici podlehl Milan Bureš Bohoušovi Glembekovi. Milan si nechal opožděného pěšce na c7, což při zdvojených těžkých figurách na c-sloupci znamenalo Milanovu pasivní pozici. Bohouš toho zkušeně využil, získal 2 pěšce a dotahal partii až do konce.

Sedmá šachovnice a premiéra Martina Klatky za áčko. Co ale čert nechtěl – jeho soupeřem byl David Kameník s elem přes 1800 (na 7. šachovnici v KPII je to teda dost :). Martin rozehrál italskou hru, ale nechal si dát Jf3 do vazby a David hrál černými zkušeně pouze na královském křídle. Martin se dostal do velmi pasivní pozice a David zkušeně přitahoval šrouby. V konečné pozici byl bílý skoro v zuzwangu a černý jednoduchou kombinací vyhrál.

Černý na tahu získává rozhodující materiální převahu

Na osmé šachovnici se utkali Jiří Švec s Patrikem Markem. Náš junior rozehrál partii dobře. Jirka Švec ovšem zaútočil na královském křídle na černého krále, na což černý nebyl připraven (dámu měl na dámském křídle) a efektivním a rychlým útokem rozhodl partii ve svůj prospěch.

Nakonec tedy prohra 1.5 – 6.5. Možná trochu kruté vzhledem k celkovému průběhu zápasu. Myslím, že jsme mohli uhrát tak o bod více, ale prohra je to zasloužená. Zejména na zadních šachovnicích byla převaha soupeře velká. Příště jedeme do Kunvaldu a tam bychom rádi bodovali.

Leave A Comment