Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Mládež

3. kvalifikační turnaj Pardubice

Jako první turnaj, který jsme v roce 2024 absolvovali s mládeží byl 3. kvalifikační turnaj v Pardubicích. Bezmála 180 dětí se utkalo v rapid tempu v kategoriích od 10 do 18-20 let. Ani tentokrát jsme nemohli s výpravou z České Třebové chybět.

Ráno jsme v 7:38 vyrazili z České Třebové vlakem. Jedna z výhod České Třebové je, že je to železniční uzel a v Pardubicích jste za půl hodinky. Tentokrát jsme jeli v počtu 10 mladých šachistů a s sebou jsme vzali i 3 mladé šachisty z Dolní Dobrouče.

Turnaj byl jako obvykle skvěle zorganizován a proto pojďme k jednotlivým kategoriím a hráčům.

Kategorie HD10

Nejmladší kategorie se hrála v uzavřeném sále, kde byl omezen přístup (aby to děti nerozptylovalo). V této kategorii jsme měli 2 zástupce. Šimon Dlouhý byla nasazená jednička. Turnajem proplul bez problémů a zaznamenal jednou prohru. Co čert nechtěl jeho přemožitel vyhrál vše a nikde neklopýtl. Šimon tedy skončil se 6 body ze 7 partií na 2. místě mezi 29 účastníky. Šimon tedy velmi kvalitní hra a stabilní výkon. Skvělá práce. Druhým zástupcem byl Tobiáš Pham. Tobiáš turnaj začal skvělým skóre 3 body ze 4 partií. Pak tedy přišla slabší druhá půlka turnaje a nakonec je z toho 3 body ze 7 partií. Pokud se ale Tobiáš naučí zpomalit (toto doporučení platí tedy skoro pro všechny), mohl by si zlepšit výsledky.

Kategorie HD12

V této kategorii jsme měli také 2 zástupce. Martin Dlouhý a 7 bodů ze 7 partií. Suverénní výkon a náskok 1.5 bodu před druhým Marianem Pokorným z Ústí. Partie jsem často sledoval a velmi se mi líbí ta spolehlivost a to, že Martin dotahuje výhody do konce. Je zde vidět větší herní praxe a intenzivnější trénink. Například v partii s Marianem Pokorným obsadil c sloupec těžkými figurami, Mariana chytl za opozděného pěšce na c7 a partii s přehledem vyhrál. Moc pěkná práce. Druhým naším zástupcem vyl Vojta Pham se ziskem 1.5 bodu. Vojta hraje šachy pro radost a uvidíme, jestli se jich více chytne. S bráchou by mohly tvořit dynamické duo.

Kategorie HD14

Jediným zástupcem v této kategorii byl Martin Preisler. Martin má pro šachy nadšení. Naučil se dobře, jak otevřít partii. Pak to ale často pokazí tzn. vteřinové tahy. Vteřinový tah je ten, co zahrajete za sekundu, aniž byste se podívali po šachovnici – třeba co hrozí, jestli nemůžu dát šach nebo něco vzít. Prostě první myšlenka. Ne vždy jsou ty první nápady top. Martin nakonec skončil s 2 body ze 7 partií. Pokud se naučí zpomalit, bude to lepší.

Kategorie HD16

V této kategorii jsme měli 3 zástupce. Jonáš Vojtek zaznamenal 2.5 bodu ze 7 partií. Během turnaje nechal na šachovnicích minimálně 1.5 bodu. Rychlé tahy a nevyužité možnosti. Je to škoda, ale to se praxí napraví. Jonáš je přemýšlivý a šachy ho zajímají. Matyáš Jurka získal 2 body ze 7. Víme na čem zapracovat. Šimon Kubišta měl 1 bod ze 7. To je málo. Na kroužku mu to přitom docela jde. Zdá se, jakoby se v turnaji nesnažil. Hraje rychle a dělá zbytečné chyby.

Kategorie HD 18+20

Zde byla perličkou účast Rudolfa Juna, který měl ELO náskok před druhým nasazeným, svým bráchou, přes 600 bodů. Rudolf vyhrál se ziskem 7 bodů ze 7 možných (jako náš Martin). My jsme měli v této kategorii 2 zástupce. Karel Sixta měl minule v Pardubicích 4.5 bodu ze 7. To se tentokrát nepovedlo. Silná konkurence a někdy zbytečné chyby zapříčinily, že Karel měl nakonec tentokrát 3 body ze 7. Máme ale zajímavý tréninkový materiál. Karel si partie zapisoval a můžeme tak navázat na možná zlepšení. Druhým zástupcem byl Michal Jasanský. Michal dosáhl 2 bodů ze 7, stejně jako minule. Michalovi, podle toho jak jsem viděl pár partií, občas chybí plán hry a někdy spíše posunuje figurky po šachovnici. To musíme zlepšit. Na tuto kategorii je už třeba být maximálně připravený.

Hodnocení turnaje

Zatím je u nás v klubu vidět výkonností mezera (když beru věk a výkonnost) mezi sourozenci Dlouhými a ostatními. Je vidět, že kvalitní a kontinuální trénink se vyplácí a musíme v klubu najít způsob, jak se více věnovat mládeži, která má zájem se v šachu více posunout. Pár dětí na to máme, tak věříme, že výsledky budou jen lepší a lepší.

Leave A Comment