Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Česká Třebová – Horní Čermná

V předposledním kole KP2 k nám los přivedl družstvo z Horní Čermné. Do hostujícího družstva se úspěšně etablovalo několik mladých šachistů. Nastoupili jsme v obvyklé sestavě a čekali, v jaké sestavě přijede soupeř.

Zápas byl plný bojovného šachu a hrálo se bezmála 4 hodiny. Pojďme se podívat na jednotlivé partie.

Hurt – Merta

V Caro-Kannu to zahrál černý poměrně pasivně. Bílý dobral 2 pěšce hned ve fázi zahájení, a jelikož černý hrál lítal po šachovnici když byly ještě všechny věže ve hře, bílý uplatnil výhodu ve výhru. Tato partie skončila jako druhá.

Večeř – Prax

Rétiho hra a zavřená pozice. Černý měl malé drobné plus, které dokázal uplatnit k výhře.

Zde v pozici na diagramu se lavírovalo. Černý má volný a-sloupec a silného Jc5. Bílý má stísněnou pozici. V pozici na diagramu zahrál bílý 27. b4 s tím, že po 27. … Ja6 (hlavně nepustit bílého na c7) černý sebral později pb4 a uplatnil ho k výhře, protože bílý nemohl nic solidního zahrát jako protihru.

Borek – Soural

Partie se Pavlovi moc nepovedla. Jako bílý byl docela brzy stísněn a černý postupně uplatnil velkou prostorovou převahu a kvůli mocnému krytému černému Jd3 se Pavel musel vzdát.

Motl – Petrželka

Remíza, ale bojovná. Karel se spíše bránil, kdy bílý ovládal c-sloupec ale to bylo tak vše. Karel pozici udržel a v dámské koncovce se soupeři shodli na remíze.

Nikolinko Tomáš – Cimprich Lukáš

Lukáš šachy trénuje a ne náhodou vede celé hodnocení KP2. Tomáš neměl snadného soupeře. Nicméně partie se rozehrát Tomášovi opravdu skvěle a měl velkou výhodu.

Toto je pozice po 12. tahu, kdy Lukáš stál značně stísněně a zahrál 12. … Jd5. Přišlo bohužel 13. Sxe7 místo k větší výhodě vedoucí 13. Vxd5 s tím, že na g5 lze dobrat věží. Šla tak vyměnit věž za 2 lehké figury. Později v partii se hrála vyrovnaná koncovka, ale Tomáš si bohužel nechal svázat figuru a Lukáš tak dovedl partii zkušeně do vítězného konce. Tady je to velká škoda, protože minimálně půl bodu zde bylo.

Pusztai – Nikolinko Alexandr

Bílý se do Saši pustil neohroženě a dlouho to byla rovina. Bílý pak obětoval figuru. O korektnosti této oběti by se dalo dohadovat. Černý měl více ze hry, ale po asi 3.5 hodinách hry si nechal sebrat materiál a partii prohrál. Toto je taky velká škoda, protože opět minimálně půl bodu tam bylo. Tato partie se dohrála jako poslední a rozhodla o naší prohře.

Marek – Cimprich Miroslav

Bílý hrál svůj oblíbený londýnský systém. Partie se Patrikovi moc nepovedla. Je potřeba si z toho vzít ponaučení a pamatovat si, že a) je potřeba udělat rošádu (partii rozhodl útok věží proti bílému králi v centru) a b) pokud blokuji křídlo tahem c5, tak musím být připraven na kontr v centru e5 s otevřením pozice (a mít tedy tu rošádu). Po otevření pozice bílý ztratil pěšce a ten útok se hrál za černého sám.

Vacek – Flídr

Robert partii vyhrál. Bylo to takové lavírování s věžemi a Robert nakonec zvládl získat materiální převahu, takže se bílý vzdal. Dobrá práce. Byla to teprve druhá partie Roberta v tomto ročníku.

Prohráli jsme 3.5 – 4.5. Je to ale škoda. Myslím, že jsme prohrál nemuseli. Zejména na 5. a 6. šachovnici jsme měli minimálně bod. Co se ale dá dělat. Na sezónu tato prohra nebude mít samozřejmě vliv a do posledního kole budeme nastupovat v poklidu.

Leave A Comment