Šachový klub Česká Třebová

Šachový klub Česká Třebová

Áčko

Jedeme do Moravské Třebové

Poslední zápas této sezóny v KP2 nás zavál do Moravské Třebové. Soupeř přes sezónu nastupoval velmi pravidelně v silném složení a tak jsme nečekali nic jiného ani tentokrát. My jsme naopak měli se sestavou trochu problémy a jsme rádi, že se nám podařilo dorazit v 8 lidech.

Zápas probíhal v přátelské atmosféře (koneckonců se všichni známe) a měl zajímavý průběh. V dalším textu okomentuji jednotlivé partie přičemž nejvíce pozornosti budeme věnovat partii na 1. šachovnici, která byla poměrně instruktivní.

1. šachovnice: Grepl – Hurt

Lukáš Hurt se nám v průběhu sezóny rozehrál a poslední 4 kola odehrál všechny. V tomto posledním zápase čelil nelehkému úkolu, kdy měl proti sobě černými Pavla Grepla. Rozehrála se královská indiciká. Postupně se partie dostala do pozice v diagramu.

V této pozici Lukáš neváhal a bez velkých propočtů zahrál Vxf3 s motivem Dxh3 a Jh5. Bílý má velmi slabá pole f4 a e5 s hrozbami matu na g2. Ale i v této pozici je to při přesné hře bílého remízové. Hlavní motivy bílého jsou Db7 a Dd7, aby se stihl vrátit Dg4 a zabránit tak matu. Potom by hrozil i pochodem d pěšce do dámy. Takže i černý musí hrát velmi přesně.

Partie se postupně dostala do koncovky, kde měl černý drobnou výhodu.

V této pozici se stalo e5+ (černý samozřejmě na to neskočil a nezahrál Kxe5 s dalším Ve4+ a ztrátou jezdce), ale zahrál správné Kg5! Instruktivní je to hlavně z důvodu: 1) aktivita černého krále 2) slabá černá pole bílého a 3) slabina bílého na f4 a h4. Černý partii dovedl do vítězného konce.

2. šachovnice: Prax – Sojma

V této partii to nezahrál bílý dobře. Katalán s fiachentem Sb2. Bílému vznikla slabina pd4, kterou černý úspěšně oblehnul. Bílý se z toho nakonec dostal a partie se dostala do remízy. Bílý mohl být za remízu rád. Je otázka, jak mohl černý zesilovat svoje postavení, ale stál jistě lépe.

3. šachovnice: Meleško – Borek

V partii se hrál velmi ostrý skotský gambit, kdy černý asi v 7. tahu zahrál Jd2, kdy tam jezdce mohly vzít oba jezdci, střelec nebo dáma. Nakonec měl Pavel Borek dost stísněnou pozici. Andrij ale udělal chybu, kdy přehlédl figuru a Pavel tak vyhrál. Ale po partii říkal, že z té pozice ze zahájení nebyl vůbec nadšený.

4. šachovnice: Bureš – Šmíd

Krátká remíza. Milan Bureš se v pátek vrátil ze zahraničí a byl rád, že nemusí hrát dlouhou partii.

5. šachovnice: Endl – Nikolinko T

Tomáš nastoupil po čtvrté za náš tým a jsem rád, že sezónu završil výhrou. Bílý přehlédl vazbu a Tomáš toho pohotově využil a jeho partie skončila jako jedna z prvních. Pěkná tečka za sezónou.

6. šachovnice: Sixta – Navrátil

Kája se do soupeře pustil bez servítek a vyústilo to v koncovku, kde měl o pěšce více (viz pozice na diagramu). Převahu ale nedokázal uplatnit, tak partie skončila remízou.

7. šachovnice: Mičík – Nikolinko A

Saša často hraje tak, že partie poměrně dobře rozehraje a má i výhodu. A to i proti elově výrazně silnějším hráčům. Pak se většinou přihodí chyba. Ale ty začátky nejsou marné. Tuto partii ale rozehrál poměrně pasivně a od začátku tahal za kratší konec provazu. Soupeř pěkně uplatnil výhodu silnějšího jezdce proti pasivnímu střelci.

8. šachovnice: Flídr – Dvořáček

Robert Flídr nastoupil ke svému 3. zápasu za Českou Třebovou a zaznamenal druhý bod. Vyhrál v pěkné miniaturce, kterou zde uvádím jako ukázku toho proč si nenechat dvojpěšce na rošádě:

1.e4 e5 2.Jf3 d6 3.d4 exd4 4.Jxd4 Jf6 5.Jc3 a6 6. Sg5 Se7 7. Sd3 Jbd7?! 8. Jf5! 0-0 9. Dd2 Jc5? 10. Jxe7+ Dxe7 11. Jd5! Jxd3+ 12. cxd3 Dd8 13. Sxf6 gxf6 14. Dh6! a černý se vzdal

Celkově jsme tedy vyhráli 5.5 – 2.5. Zápas hodnotím velmi pozitivně. Myslím, že je to první takový pohodový zápas, kdy nám to vyšlo pěkně. Vyhráli jsme s elově silnějším soupeřem. Před zápasem jsem výhru netipoval i s ohledem na to, že jsme sestavu skládali těžko a na poslední chvíli. Dobrá práce týmu.

Zhodnocení sezóny bude zanedlouho v krátkém článku.

Leave A Comment